…κάπου αλλού…: Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μελιτζάzz 2019 o Πύργος Τσικαλιώτη, χτισμένος στο Λεωνίδιο το 1808, φιλοξενεί την ομαδική έκθεση έργων σύγχρονων καλλιτεχνών με τίτλο …κάπου αλλού… σε επιμέλεια του Δρ. Στρατή Πανταζή, με έργα τα οποία δημιουργήθηκαν για τον συγκεκριμένο χώρο.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 και ώρα 21:00.
Ο τίτλος του φετινού φεστιβάλ είναι MELITZAZZ 2019 BITTERSWEET και το θέμα του επικεντρώνεται στο γλυκόπικρο συναίσθημα που αφήνει ο αποχαιρετισμός και ο αποχωρισμός και που συντηρεί η ελπίδα της επιστροφής και της αντάμωσης. Στην ιστορία του Λεωνιδίου άνθρωποι έχουν βιώσει τον αποχωρισμό αφήνοντας πίσω τη ζωή τους, τον τόπο τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα να τους νοσταλγούν. Μετανάστευση, εμπόριο, πόλεμος, παντρειά, θάνατος αλλά και επιστροφή, αντάμωση, γέννηση είναι λόγοι που πλέκονται γύρω από το γλυκόπικρο συναίσθημα της ζωής. Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και τον ρόλο του πύργου Τσικαλιώτη αλλά και των υπόλοιπων πυργόσπιτων και αρχοντικών της περιοχής, γίνεται εμφανές ότι η έννοια του αποχωρισμού είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με αυτόν. Μέσω της τρέχουσας έκθεσης …κάπου αλλού… διευρύνονται οι καλλιτεχνικοί προβληματισμοί, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα.
Οι καλλιτέχνες Μπέττυ Ζέρβα, Ελένη Λύρα, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Δημήτρης Σκουρογιάννης και Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου αντιμετωπίζουν τον πύργο κυρίως ως ένα σημείο μετάβασης ή αναφοράς για να αγγίξουν και να επαναφέρουν στο παρόν μνήμες και κομμάτια των ιστοριών και των γεγονότων που έλαβαν χώρα εκεί και έχουν σχέση με τον αποχωρισμό, το ταξίδι και το πέρασμα στο «κάπου αλλού».

…κάπου αλλού…

Επιμέλεια: Δρ. Στρατής Πανταζής

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μπέττυ Ζέρβα, Ελένη Λύρα, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου

Τόπος: Πύργος Τσικαλιώτη, Λεωνίδιο

Ώρες και ημέρες λειτουργίας:

  • Μελιτζάzz 4-7 Ιουλίου: 19.30-21:30
  • Καλοκαίρι 12 Ιουλίου – 1 Σεπτεμβρίου: Παρασκευή-Σάββατο 19.30-21:00 και Κυριακή 11.00-13.00
  • Κατόπιν συνεννόησης για άλλες ημέρες και ώρες: 27573.60202 Δήμος Ν. Κυνουρίας.

Παράλληλη εκδήλωση: Το βράδυ των εγκαινίων της έκθεσης (05/07/2019, 21:30) θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Πύργου Τσικαλιώτη μικρή συναυλία των Hairetis – Harper (Γιάγκος Χαιρέτης/ λαούτο, Μαρία Χριστίνα Harper/ ηλεκτρική άρπα με loop).

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Ευσεβία Μιχαηλίδου

Η Ευσεβία Μιχαηλίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1985-1990) με καθηγήτρια τη Ρένα Παπασπύρου. Συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Συνέντευξη: www.culturenow.gr/eysevia-mixahlidoy-h-anazhthsh-gia-to-pragmatiko-den-einai-oytopikh/

Ελένη Λύρα

Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας στο εργαστήριο της Ρένας Παπασπύρου και σκηνογραφία με τον Γιώργο Ζιάκα. Ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της ΑΣΚΤ.
Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στη γκαλερί “Tint” στη Θεσσαλονίκη και την “Γκαλερί 7” στην Αθήνα και την “ARCO” της Μαδρίτης.
Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε χώρους όπως το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης.

Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου

Η εικαστικός Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου μεγάλωσε στον Βόλο, όπου έχει επιστρέψει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια. Ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό στη Δημόσια Ιστορία, ενώ κατέχει τίτλους από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1999-2004), το Τμήμα Γραφικών Τεχνών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας (1992-1997) και έχει σπουδάσει στο London School of Printing Technology (1997-1998). Ήταν Ιδρυτικό μέλος της ομάδας Φιλοπάππου, καθώς και ιδρύτρια και εμπνεύστρια της ομάδας Artspirators.
Έχει συμμετοχές σε πολλές εκθέσεις και projects στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (*Κέλυφος // η πολιτική της ύπαρξης, Κυψέλη 2018 *[un]known destinations, Κυψέλη (Αθήνα) 2017-2018 *Life Patterns, Βόλος 2017 *Nomadics vol 3, The other Where, Βιέννη 2014 *Αδέλφια/Fratelli, Ελλάδα-Ιταλία 2010 *ROOMS, Αθήνα 2010 *Αρχείο Virginia/Αμφιθέατρο Virginia, Βόλος 2007* Παράλληλοι Βίοι, Πορτογαλία 2006 *Αστικά Επίπεδα, Αθήνα 2004 *Project Egnatia, Ελλάδα-Ιταλία 2004-2005 κ.α.)
Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με το προσωπικό έργο της, οργανώνει projects σύγχρονης τέχνης με την ομάδα Artspirators, με τη συνεργατική συμμετοχή και άλλων καλλιτεχνών (*Ιστορίες και η θέαση του “άλλου”, ένα βιωματικό ταξίδι μνήμης στον Παγασητικό κόλπο με ιστιοπλοϊκά σκάφη, 2019, *ΚΙΤΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ, ελευθερώνοντας την μνήμη, Βόλος 2018 *PIGS, Ισπανία-Πορτογαλία 2016, *Refuge Project, Μήλος 2013-2014, *Sanatorio Project, Πήλιο 2011-2012). Τόσο τα projects όσο και το έργο της πραγματεύονται τη συλλογική μνήμη, την προφορική ιστορία, την κοινοτική ταυτότητα και τη διάδραση μεταξύ ατόμων και ομάδων, μέσα από έρευνα σε αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις, που ολοκληρώνονται με site-specific, in situ εκθέσεις.

Web site: mariaadromachichatzinikolaou.blogspot.com

Ομάδα Artspirators: artspirators.com

Δημήτρης Σκουρογιάννης

O Δημήτρης Σκουρογιάννης (γεν. 1973, Αθήνα) σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην ΑΣΚΤ, καθώς και σκηνογραφία και ψηφιδωτό. Διακρίθηκε με υποτροφία επίδοσης σε όλα τα έτη σπουδών του (Τομέας ζωγραφικής) και υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για δύο χρόνια για εκτέλεση καλλιτεχνικού έργου (Τομέας γλυπτικής). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ (Διατμηματικό πρόγραμμα: Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός).
Δίδαξε ζωγραφική στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2015 διδάσκει ζωγραφική στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.
Έχει εκθέσει το έργο του σε πέντε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (2003, 2006, 2010, 2016) και στην Πάρο (2017) καθώς και σε εξήντα τρεις ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με τη δουλειά του προσπαθεί να επαναθέσει το οντολογικό ερώτημα τί είναι τέχνη σήμερα, εμμένοντας συγχρόνως τόσο στην διάσπαση όσο και την αναπαράσταση.
Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Μπέττυ Ζέρβα

Η Μπέττυ Ζέρβα γεννήθηκε στην Άρτα, ζει στην Αθήνα και εργάζεται στην ΑΣΚΤ  ως καθηγήτρια Φ.Α.. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο της Ρένας Παπασπύρου, σκηνογραφία με τον Γιώργο Ζιάκα  και ψηφιδωτό με την Δάφνη Αγγελίδου. Διακρίθηκε με υποτροφία επίδοσης σε όλα τα έτη σπουδών της.
Εργάστηκε ως εικονογράφος σε σχολικά βιβλία. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις με έργα in situ ενσωματωμένα στον περιβάλλοντα χώρο καθώς την ενδιαφέρει η παρέμβαση σε ένα συγκεκριμένο τόπο.
Είναι μέλος των καλλιτεχνικής ομάδας Φιλοπάππου.
Web site: mpettyzerva.blogspot.com

Στρατής Πανταζής

Ο Στρατής Πανταζής είνει ιστορικός τέχνης. Έχει κάνει μεταπτυχιακό στη Μουσειολογία στο Πανεπιστήμιο Seton Hall στις ΗΠΑ και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η διδακτορική διατριβή του αφορά το έργο του Γιάννη Κουνέλλη.
Εργάζεται ως Διευθύνων Επιμελητής στις εκδόσεις De Gruyter Open στο τμήμα των Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Μουσικής. Παράλληλα, επιμελείται εκθέσεις και έχει δημοσιεύσει κείμενα, κριτικές και συνεντεύξεις σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.