Background

4 – 8 Ιουλίου, Λεωνίδιο

Mελιτζαzz 2018

“Λαβύρινθος”

* * * * * *
Του χρόνου και πάλι μαζί!
Guitar* * *

Καλωσήλθατε

* * *

“Ο δικό νάμου χορέ”
Η αρχαιότητα του τσακώνικου χορού, οι λαβυρινθιακοί σχηματισμοί του και η ο μύθος του Θησέα στον Λαβύρινθο, ο αρχαίος Γέρανος ή Πυρρίχειος των πολεμιστών Σπαρτιατών, η ορχηστρική αναπαράσταση της μάχης του Απόλλωνα με τον πύθωνα, το φίδι της υγρασίας και της αρρώστιας, ο πανάρχαιος λατρευτικός χορός.
Χαμένος στον Λαβύρινθο της ιστορίας και του μύθου, στις ερμηνείες και τις δοξασίες, ο τσακώνικος χορός εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας το 2015, όντας ως τώρα ο μοναδικός χορός στον κατάλογο.
Φέτος, στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, μέρος του οποίου είναι και το Μελιτζάzz, ο πολύτιμος τσακώνικος χορός έχει έναν λόγο παραπάνω.
“Ο δικός μας χορός”.

Χαμένο στον λαβύρινθο των γραφικών σοκακιών του Λεωνιδίου το Μελιτζάzz αναζητά τις ρίζες του τσακώνικου χορού, μελετά τους ελικοειδείς σχηματισμούς των κινήσεων των χορευτών και ερμηνεύει την αναπαράσταση της περιδίνησης του Θησέα στον λαβύρινθο.
Μαζί με τους χορευτικούς συλλόγους από την Τσακωνιά, την Κυνουρία και άλλα μέρη, χορεύουμε φέτος τον μεγαλύτερο τσακώνικο χορό για να ενταχθεί στο Βιβλίο των ρεκόρ Guinness! Παράλληλα, εξερευνούμε την πόλη και απολαμβάνουμε κι άλλους χορούς, μουσικές και εκδηλώσεις. Στα σοκάκια και τις πλατείες, στα 200 ετών αρχοντικά και τα πυργόσπιτα του Λεωνιδίου θα μας περιμένουν πολλές συναυλίες, από jazz και flamenco μέχρι funk και παραδοσιακά, διάφορες εκθέσεις, κινηματογράφος, μαθήματα χορού, περιήγηση και ξεναγήσεις, εκλεκτό κρασί, τοπικές γεύσεις, γαστρονομικές απολαύσεις και κεράσματα με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα και τις λιχουδιές της περιοχής.

Το φεστιβάλ συνεχίζει για 13η χρονιά να υπόσχεται εκπλήξεις και ανατροπές στους επισκέπτες της όμορφης αρκαδικής πόλης. Από την Τετάρτη 4 ως την Κυριακή 8 Ιουλίου το Μελιτζάzz 2018 σας προσκαλεί στον λαβύρινθο του Λεωνιδίου.
Η ζωή είναι ένας λαβύρινθος. Είναι η επόμενη στροφή σωστή; Το πρόβλημα δεν είναι να πάρεις τον λάθος δρόμο αλλά να παραμένεις ακίνητος στο αδιέξοδο.
Σας περιμένουμε στο Λεωνίδιο να εξερευνήσουμε τον δικό του λαβύρινθο του και να γράψουμε τη δική μας ιστορία!

Το φεστιβάλ Μελιτζάzz Λεωνιδίου είναι μια πολύχρωμη, πολυεθνική συνεύρεση πολιτισμών, στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες και chef συνεισφέρουν στη γιορτή με μουσική, χορό, πολιτισμό και γεύσεις. Διάσπαρτες εκδηλώσεις απλώνονται στα σοκάκια, τις πλατείες και τα πυργόσπιτα του παραδοσιακού γραφικού οικισμού του Λεωνιδίου, συναυλιακές σκηνές δρόμου στήνονται σε όλη την πόλη του Λεωνιδίου, οι δρόμοι μετατρέπονται σε open air bar και το street food αποκτά άλλη διάσταση, όπου μουσικές και χοροί μπλέκονται με μυρωδιές και γεύσεις από την τοπική αλλά και τη διεθνή γαστρονομία.

Αφορμή και οδηγός η περίφημη Π.Ο.Π. τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου.
Το Λεωνίδιο και η Τσακωνιά γιορτάζουν, προβάλλοντας τις σπάνιες ιδιότητές τους, την τσακώνικη γλώσσα με τα θεμέλιά της στη δωρική διάλεκτο, τον τσακώνικο χορό με τις ρίζες του στους μύθους του Απόλλωνα και του Θησέα, την τοπική παράδοση και φιλοξενία αλλά και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.

Η θεματολογία του φεστιβάλ έχει ως σήμερα φιλοξενήσει και παρουσιάσει ρεμπέτικο, oriental, flamenco, σέρβικα χάλκινα, gypsy swing, jazz, βαλκανικά, κυπριακά, ταραντέλα, οπερέτα, latin, samba, tango, salsa, capoeira, maculele, fusion, χορωδίες, φιλαρμονικές, χορευτικές ομάδες και συλλόγους, κινηματογραφικές προβολές και πρεμιέρες και πολλά άλλα.

Διοργάνωση: Δήμος Νότιας Κυνουρίας, Αναπτυξιακή Πάρνωνα A.E.

Υπό την αιγίδα

ΥΠΠΟΑ ΥΠΤΟ GR

Χορηγοί

MT Alfa_Logo OIKOM TETRAGON 

Επικοινωνία

ERT-Tripoli DRT NOTOS PRESS NOTOS RADIO έπαθλο Fly e_gi_logo ELEFTHERIA Kynoyria LEONIDION

Υποστηρικτές

ΤΡΙΑΝΟΝ tsakonian Χορευτικό Συγκρότημα Λεωνιδίου noname local logo-2monemvasia.winery--530x530 Logo Agroktima logo_for_site-page-001 δηω logo Logo Ελαιώνα XATZIPANAGIOTI logo xioti ταβέρνα Ζάβαλης Ζυγούρης hotel local local Σ.Ο.Κ local

Διοργάνωση

DHMOS PARNON PARNON