Background

1 – 5 Ιουλίου, Λεωνίδιο

Mελιτζάzz 2020

Γυναικεία Υπόθεση!

* * * * * *
Του χρόνου και πάλι μαζί!
Guitar* * *

Καλλιτέχνες

* * *
* * *

Καλωσήλθατε

* * *

Γουναίτσα Πράματα

Η αγάπη. Η αλληλεγγύη. Η συμπόνια. Η προσφορά.
Η ελπίδα. Η μητρότητα. Η αναγέννηση. Η επιβίωση.
Η τέχνη. Η λογοτεχνία. Η επιστήμη.
Η ομορφιά. Η εξυπνάδα. Η αυτοπεποίθηση.
Η ελευθερία. Η δημοκρατία. Η ισότητα.
Η αυτονομία. Η ανεξαρτησία. Η δύναμη.

Η μουσική.

Οι σπουδαίες έννοιες είναι γένους θηλυκού.

 

Η τέχνη συναντά τον αγώνα για επιβίωση και η παράδοση  στηρίζει και αναδεικνύει τη νέα γενιά γυναικών. Τις  γυναίκες που έχουν όραμα, ιδέες, αξίες και ιδανικά. Που συμπονούν και ονειρεύονται, που χαράζουν δρόμους και πραγματοποιούν στόχους. Το θάρρος τους ξεπερνά τα εμπόδια. Η δέσμευσή τους ενδυναμώνει τις κοινωνίες. Με την άσβεστη φλόγα που πηγάζει από το παρελθόν και φωτίζει το μέλλον, οι γυναίκες του 2020 αναδεικνύονται σε πρέσβειρες για την ενότητα, την ειρήνη και τη δημιουργία.

Το Μελιτζάzz, στην απαρχή της νέας δεκαετίας, τις παρακολουθεί, φωτογραφίζοντας τις σημαντικές τους στιγμές μέσα στον χρόνο και τον τόπο. Τον τόπο του Λεωνιδίου και τις περήφανες γυναίκες του, που φιλοξενούν γυναίκες πρόσφυγες και συνομιλούν πάνω από ένα ταψί Τσακώνικες μελιτζάνες μαγειρεμένες από κοινού. Ιμάμ μπαϊλντί, παπουτσάκια, μακλούμπε, μελιτζάνες με χουρμάδες και μπαμπά γκανούς στο ίδιο τραπέζι. Η πιο γλυκιά απ όλες τις μελιτζάνες, η Τσακώνικη, γίνεται το όχημα. Γιατί στο Μελιτζάzz το φαγητό ενώνει πολιτισμούς, δημιουργεί δεσμούς κάνει τους ανθρώπους να αγκαλιάζονται. Και οι γυναίκες δείχνουν το δρόμο.

Όλα αυτά καλείται να τα υποστηρίξει η τέχνη σε όλες τις εκφάνσεις της. Τα φωτογραφικά κλικ της καρδιάς, διατηρούν για πάντα τις μνήμες ζωντανές. Οι εικαστικές τέχνες ανασύρουν ιστορίες  με γυναίκες από όλες τις εποχές. Ο κινηματογράφος υφαίνει το χαλί της ψευδαίσθησης, αλλά και φωτίζει τα βάσανα του κόσμου. Τέλος η μουσική εκτονώνει ή γαληνεύει, μας πηγαινοφέρνει στο χωροχρόνο από τη νοσταλγία στην επιθυμία και από το κλάμα στη χαρά. «Ένα βιβλίο είναι μια ιστορία για το μυαλό. Ένα τραγούδι είναι μια ιστορία για την ψυχή». (Έρικ Πίο, Αμερικανός ηθοποιός).

Στο Μελιτζάzz  αυτόν τον Ιούλιο τις ιστορίες τις αφηγούνται οι γυναίκες.

Ανοίξτε την ψυχή σας και ακούστε τες.

Καούρ εκάνατε και φέτος.

 

Μελιτζάzz
Στα σοκάκια και τις πλατείες, στα 200 ετών αρχοντικά και τα πυργόσπιτα του Λεωνιδίου θα μας περιμένουν πολλές συναυλίες, από jazz και βαλκανικές μουσικές μέχρι rock και παραδοσιακά, εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, κινηματογράφος, περιήγηση και ξεναγήσεις, τοπικές γεύσεις, γαστρονομικές απολαύσεις και κεράσματα με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα και τις λιχουδιές της περιοχής.
Το φεστιβάλ συνεχίζει για 15η χρονιά να υπόσχεται εκπλήξεις και ανατροπές στους επισκέπτες της όμορφης αρκαδικής πόλης. Από την Τετάρτη 1 ως την Κυριακή 5 Ιουλίου το Μελιτζάzz 2020 σας προσκαλεί στην ατμόσφαιρα και τον πολιτισμό του Λεωνιδίου.

Το φεστιβάλ Μελιτζάzz Λεωνιδίου είναι μια πολύχρωμη, πολυεθνική συνεύρεση πολιτισμών, στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες και chef συνεισφέρουν στη γιορτή με μουσική, χορό, πολιτισμό και γεύσεις. Διάσπαρτες εκδηλώσεις απλώνονται στα σοκάκια, τις πλατείες και τα πυργόσπιτα του παραδοσιακού γραφικού οικισμού του Λεωνιδίου, συναυλιακές σκηνές δρόμου στήνονται σε όλη την πόλη του Λεωνιδίου, οι δρόμοι μετατρέπονται σε open air bar και το street food αποκτά άλλη διάσταση, όπου μουσικές και χοροί μπλέκονται με μυρωδιές και γεύσεις από την τοπική αλλά και τη διεθνή γαστρονομία.

Αφορμή και οδηγός η περίφημη Π.Ο.Π. τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου.
Το Λεωνίδιο και η Τσακωνιά γιορτάζουν, προβάλλοντας τις σπάνιες ιδιότητές τους, την τσακώνικη γλώσσα με τα θεμέλιά της στη δωρική διάλεκτο, τον τσακώνικο χορό με τις ρίζες του στους μύθους του Απόλλωνα και του Θησέα, την τοπική παράδοση και φιλοξενία αλλά και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.
Η θεματολογία του φεστιβάλ έχει ως σήμερα φιλοξενήσει και παρουσιάσει ρεμπέτικο, oriental, flamenco, σέρβικα χάλκινα, gypsy swing, jazz, βαλκανικά, κυπριακά, ταραντέλα, οπερέτα, latin, samba, tango, salsa, capoeira, maculele, fusion, χορωδίες, φιλαρμονικές, χορευτικές ομάδες και συλλόγους, κινηματογραφικές προβολές και πρεμιέρες και πολλά άλλα.

Διοργάνωση: Δήμος Νότιας Κυνουρίας, Αναπτυξιακή Πάρνωνα A.E.
Σχεδιασμός και καλλιτεχνική διεύθυνση: Χριστιάνα Μπόλη, Ευδοκία Λουκέρη

Υπό την αιγίδα

ΥΠΤΟ GR

 Χορηγοί

MT Alfa_Logo OIKOM TETRAGON

 

Επικοινωνία

ERT-Tripoli DRT NOTOS PRESS NOTOS RADIO έπαθλο Fly e_gi_logo ELEFTHERIA Kynoyria LEONIDION

Υποστήριξη

ΤΡΙΑΝΟΝ tsakonian Χορευτικό Συγκρότημα Λεωνιδίου noname local logo-2monemvasia.winery--530x530 Logo Agroktima logo_for_site-page-001 Logo Ελαιώνα XATZIPANAGIOTI logo xioti Ζυγούρης local local Σ.Ο.Κ
local

Διοργάνωση

DHMOS PARNON PARNON