Background

7 – 10 Ιουλίου, Λεωνίδιο

Και του χρόνου πάλι μαζί!
Guitar
* * *

Καούρ’ εκάνατε (Καλωσήλθατε)

* * *

Δύο χρόνια απουσίας. Δύο χρόνια αναμονής. Λες και όλη η χαμένη χαρά, η γιορτή και η εμπειρία των δύο ετών μαζεύτηκε και φούσκωσε, μεγάλωσε κι έγινε προσμονή κι ανάγκη μαζί.Το Φεστιβάλ Μελιτζάzz επιστρέφει φέτος στα σοκάκια και στις πλατείες του Λεωνιδίου, με χαρά διάθεση και ζωντάνια, σε μια μεγάλη επανένωση και επανασυνάντηση, ένα μεγάλο reunion για όλους μας.

 

Καούρ εμαζούμαϊ!

Καλώς εμαζευτήκαμε! (στα τσακώνικα) σε ένα γεμάτο τετραήμερο όπου η τσακώνικη κληρονομιά συναντά σύγχρονα ακούσματα και μουσικές, έργα σύγχρονης τέχνης, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρια, περιηγήσεις και ξεναγήσεις στα μονοπάτια της πόλης, κάτω από τον κοκκινόβραχο και, φυσικά, τοπικές γεύσεις, γαστρονομικές απολαύσεις και κεράσματα με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα και τις λιχουδιές της περιοχής.

 

Μελιτζάzz 2022 Reunion

Το Μελιτζάzz 2022, μετά από 9 χρόνια ζωής και 2 χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας, επιστρέφει με την 10η διοργάνωσή του, υποσχόμενο όμορφες εμπειρίες στους επισκέπτες του. Εξερευνά την πόλη και απολαμβάνει μουσικές και εκδηλώσεις στα σοκάκια και τις πλατείες, ανοίγει και επισκέπτεται τα 200 ετών αρχοντικά και τα πυργόσπιτα του Λεωνιδίου.

Η φετινή επανένωση θα φέρει ξανά κοντά τους επισκέπτες του φεστιβάλ αλλά και παλιούς συμμαθητές και καθηγητές, ανοίγοντας και εγκαινιάζοντας το μόλις αναπαλαιωμένο παλαιό Γυμνάσιο Λεωνιδίου, ένα εμβληματικό κτήριο της πόλης, και γεμίζοντάς το με μνήμες, ιστορίες, αρχειακό υλικό και νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες, όπου το παραδοσιακό συναντά το σύγχρονο.

 

Φεστιβάλ Μελιτζάzz

Το Φεστιβάλ Μελιτζάzz Λεωνιδίου είναι μια πολύχρωμη, πολυεθνική συνεύρεση πολιτισμών, στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες και chef συνεισφέρουν στη γιορτή με μουσική, χορό, πολιτισμό και γεύσεις. Διάσπαρτες εκδηλώσεις απλώνονται στα σοκάκια, τις πλατείες και τα πυργόσπιτα του παραδοσιακού γραφικού οικισμού του Λεωνιδίου, συναυλιακές σκηνές δρόμου στήνονται σε όλη την πόλη του Λεωνιδίου, οι δρόμοι μετατρέπονται σε open air bar και το street food αποκτά άλλη διάσταση, όπου μουσικές και χοροί μπλέκονται με μυρωδιές και γεύσεις από την τοπική αλλά και τη διεθνή γαστρονομία.

Το Λεωνίδιο και η Τσακωνιά γιορτάζουν, προβάλλοντας τις σπάνιες ιδιότητές τους, την τσακώνικη γλώσσα με τα θεμέλιά της στη δωρική διάλεκτο, τον τσακώνικο χορό με τις ρίζες του στους μύθους του Απόλλωνα και του Θησέα, την τοπική παράδοση και φιλοξενία αλλά και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.

Αφορμή και οδηγός η περίφημη Π.Ο.Π. τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου.

Στα σοκάκια και τις πλατείες, στα 200 ετών αρχοντικά και τα πυργόσπιτα του Λεωνιδίου Αρκαδίας συμβαίνουν όμορφα πράγματα στα 9 χρόνια του Φεστιβάλ Μελιτζάzz αλλά και τα 5 χρόνια του Φεστιβάλ Τσακωνιάς που προηγήθηκε. Εννέα χρόνια Μελιτζάzz γεμάτα συναυλίες, από jazz και βαλκανικές μουσικές μέχρι rock και παραδοσιακά, εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, φωτογραφίας, αφίσας, κεραμικής, ζωγραφικής, κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρια, μαθήματα χορού, τσακώνικης γλώσσας, τσακώνικης υφαντικής, προφορική ιστορία, περιήγηση και ξεναγήσεις, γνωριμίες με διάφορους πολιτισμούς της Μεσογείου και του κόσμου, αρχιτεκτονική και άνοιγμα παραδοσιακών κτηρίων, τοπικές γεύσεις, γαστρονομικές απολαύσεις και κεράσματα με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα και τις λιχουδιές της περιοχής. Η θεματολογία του φεστιβάλ έχει ως σήμερα φιλοξενήσει και παρουσιάσει ρεμπέτικο, oriental, flamenco, σέρβικα χάλκινα, gypsy swing, jazz, βαλκανικά, κυπριακά, ταραντέλα, οπερέτα, latin, samba, tango, salsa, capoeira, maculele, fusion, rock, funky, χορωδίες, φιλαρμονικές, θεατρικά χορευτικές ομάδες και συλλόγους, κινηματογραφικές προβολές και πρεμιέρες, ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις, εργαστήρια και μαθήματα και πολλά άλλα.

Το φεστιβάλ Μελιτζάzz έχει διακριθεί:

1.με το ευρωπαϊκό σήμα “EFFE Label 2022-2023, Remarkable Arts Festival” με ένταξη στο δίκτυο των εκλεκτών ευρωπαϊκών φεστιβάλ από το 2015,

2.με το σήμα του “Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018”,

3.με διάφορα βραβεία και παρουσιάσεις σε συνέδρια ως case study,

4.ως αντικείμενο μελέτης μεταπτυχιακών και επιστημονικών εργασιών.

 

 

 

 

Το Λεωνίδιο και η Τσακωνιά γιορτάζουν, προβάλλοντας τις σπάνιες ιδιότητές τους, την τσακώνικη γλώσσα με τα θεμέλιά της στη δωρική διάλεκτο, τον τσακώνικο χορό με τις ρίζες του στους μύθους του Απόλλωνα και του Θησέα, την τοπική παράδοση και φιλοξενία αλλά και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.
Η θεματολογία του φεστιβάλ έχει ως σήμερα φιλοξενήσει και παρουσιάσει ρεμπέτικο, oriental, flamenco, σέρβικα χάλκινα, gypsy swing, jazz, βαλκανικά, κυπριακά, ταραντέλα, οπερέτα, latin, samba, tango, salsa, capoeira, maculele, fusion, χορωδίες, φιλαρμονικές, χορευτικές ομάδες και συλλόγους, κινηματογραφικές προβολές και πρεμιέρες και πολλά άλλα.

 

Σχεδιασμός και καλλιτεχνική διεύθυνση: Σωτήρης Μπόλης

Χορηγοί

MT Alfa_Logo OIKOM TETRAGON
 

Επικοινωνία

ERT-Tripoli ERT-Tripoli NOTOS PRESS Arcadia Portal Arcadia Portal PNA Explore South Kynouria DRT έπαθλο Fly AAF e_gi_logo Kynoyria LEONIDION

Υποστήριξη

ΤΡΙΑΝΟΝ tsakonian Ένωση Ξενοδόχων Κυνουρίας noname local logo-2monemvasia.winery--530x530 Logo Agroktima Logo Ελαιώνα XATZIPANAGIOTI logo xioti local local Σ.Ο.Κ local local local local local local local local local local local local local local

Διοργάνωση

DHMOS DHMOS DHMOS PARNON PARNON