Τσακώνικη γαστρονομία

Τσακώνικη μελιτζάνα

Είναι η μόνη μελιτζάνα που έχει γλυκιά γεύση.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού εδάφους και το μικροκλίμα της περιοχής προφανώς ευθύνονται γι’ αυτό.

Δεν έχει κυρτότητα, είναι επιμήκης με μήκος 20-25 εκατοστά, διάμετρο 4-6 εκατοστά και λίγο πιο χοντρή στη μέση.
Ο φλοιός της είναι λείος και γυαλιστερός, ανοιχτού μωβ χρώματος μωβ, με πιο ανοιχτόχρωμες ραβδώσεις.
Ωριμάζει πιο πρώιμα από άλλες περιοχές και ο καρπός της χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, με κυριότερο προϊόν το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι.
Η Τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου συγκαταλέγεται από τον Μάρτη του 1996 μεταξύ των 317 ευρωπαϊκών προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), κατοχυρώνοντας στους παραγωγούς του Λεωνιδίου την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας υπό την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών παραγωγής.
Πηγή: Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Πάρνωνα

Τυλιχτές μελιτζάνες με τυρί και μπέικον

melitzana 1

Υλικά για ένα πυρέξ:

  • 8 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες
  • 30 φέτες τυρί ένταμ ή ότι τυρί κίτρινο σας αρέσει
  • 30 φέτες μπέικον
  • 3 μεγάλες κόκκινες ντομάτες φρέσκιες ή ένα κουτί ντοματάκια
  • 3 σκελίδες σκόρδο, 3-4 κλωναράκια μαϊντανό ή λίγο δυόσμο, λάδι για το τηγάνισμα και την σάλτσα., αλάτι, πιπέρι, λίγο ζάχαρη, κανέλλα.

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες καλά, τις στεγνώνουμε και τις κόβουμε σε λεπτές μακρόστενες λωρίδες (φέτες). Τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και στις δύο πλευρές. Παίρνουμε τις φέτες μπέικον και τις τηγανίζουμε λίγο σε φρέσκο λάδι μέχρι να μαραθούν. Παίρνουμε μια φέτα μπέικον, μια φέτα μελιτζάνα και τελευταία μια φέτα τυρί και τα τυλίγουμε έτσι ώστε γίνεται ένα μικρό ρολό. Βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στη μέση για να κρατήσουμε και τα τρία υλικά.
Τοποθετούμε το ρολό στο πυρέξ. Κάνουμε το ίδιο τοποθετώντας το κάθε ρολό το ένα δίπλα στο άλλο, σε σειρές μέσα στο πυρέξ μέχρι να το γεμίσουμε.

Για τη σάλτσα
Πλένουμε τις τομάτες, τις ξεφλουδίζουμε, τις βάζουμε στο μούλτι (μίξερ). Καθαρίζουμε το σκόρδο και το βάζουμε και αυτό στο μούλτι (μίξερ) με τις τομάτες και τα πολτοποιούμε.
Βάζουμε τις τομάτες σε μια μικρή κατσαρόλα με πολύ λίγο λάδι, τρεις κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό ή το δυόσμο μέσα με τις ντομάτες. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι καθώς και με την άκρη του κουταλιού λίγο ζάχαρη και κανέλλα.
Βράζουμε τη σάλτσα για 3-5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και κατόπιν την περιχύνουμε ομοιόμορφα πάνω από τις μελιτζάνες στο πυρέξ. Τέλος βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο για 20 με 30 λεπτά στους 180ο.
Σερβίρεται ζεστό.
Ελένη Κ. Τροχάνη – 4η Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας – Βραβείο, Λεωνίδιο

Μελιτζάνες τηγανητές σκορδαλιά

Υλικά

  • 4 μελιτζάνες κανονικές τσακώνικες
  • 10 κανονικές πατάτες
  • 300 γρ. καρυδόψιχα
  • 1 μπολ φρυγανιά τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι ξύδι
  • Λάδι
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο κανονικές

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την σκορδαλιά: Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις βράζουμε. Τις περνάμε στο μύλο να γίνουν πουρές. Καθαρίζουμε την καρυδόψιχα και την τρίβουμε πολύ ψιλή. Ανακατεύουμε τον πουρέ, την καρυδόψιχα, τη φρυγανιά, το ξύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο και όσο λάδι χρειαστεί για να είναι η σκορδαλιά πηχτή.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε σε φέτες, όπως επιθυμούμε (κατά μήκος ή σε ροδέλες). Τις τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι. Για να τις τηγανίσουμε μπορούμε να τις αλευρώσουμε ή όχι. Σερβίρονται σε πιατέλα μόνες και συνοδεύονται με ένα μπολ όπου έχουμε τη σκορδαλιά.
Συνταγή από την κα. Ρ. Λαγομιτζή, Λεωνίδιο Συνταγή από την κα. Ρ. Λαγομιτζή, Λεωνίδιο

Σαλάτα με ψητή μελιτζάνα και χαλούμι

Υλικά

  • Για 4-6 άτομα
  • 2 μελιτζάνες
  • 1 σαλάτα
  • 200 γρ. χαλούμι
  • 8-10 ντοματίνια
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τη σαλάτα, στεγνώνουμε καλά τα φυλλαράκια της και την κόβουμε με τα χέρια σε μεγάλα κομμάτια. Τη βάζουμε σε σαλατιέρα ή τη μοιράζουμε σε ατομικά πιάτα. Πλένουμε τα ντοματίνια, τα κόβουμε στη μέση και τα ανακατεύουμε με τα φύλλα της σαλάτας. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες, τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στο γκριλ. Ψήνουμε και το χαλούμι ώσπου να ροδίσει. Προσθέτουμε στη σαλάτα τις ψημένες μελιτζάνες και το τυρί λίγο πριν τη σερβίρουμε.
Η σαλάτα αυτή τρώγεται πιο ευχάριστα όταν το τυρί είναι ακόμα ζεστό.

Μελιτζάνες Ιμάμ

melitzana 2

Υλικά

  • 5-6 μελιτζάνες τσακώνικες κανονικές
  • 4-5 κρεμμύδια ξερά κανονικά
  • 3-4 σκόρδα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 3-4 φρέσκιες ντομάτες κανονικές
  • 1,5 ποτήρι νερού λάδι
  • Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, αφού τους αφαιρέσουμε τα κοτσάνια. Τις χαράσσουμε κατά μήκος με 4 χαρακιές. Σε τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι και αφού το ζεστάνουμε, τηγανίζουμε μέτρια τις μελιτζάνες. Τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε καλά από το λάδι, σε πετσέτα. Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το μαϊντανό και στο λάδι του τηγανιού τα σοτάρουμε για λίγο. Μετά παίρνουμε τις ντομάτες καθαρισμένες χωρίς τους σπόρους , τις κόβουμε σε κύβους και τις ρίχνουμε στο μείγμα των σοταρισμένων χορταρικών. Προσθέτουμε λίγο αλάτι πιπέρι και αφήνουμε το σύνολο να μαγειρευτεί και να μείνει με το λάδι του.
Τακτοποιούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί. Στις χαρακιές τους βάζουμε το μείγμα των χορταρικών και το υπόλοιπο το περιχύνουμε από πάνω. Τελευταία σκορπίζουμε αρκετό τυρί τριμμένο (μυζήθρα, φέτα, κεφαλοτύρι). Ψήνουμε το φαγητό για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Συνταγή από την κα. Μ. Τσουμάκη, Λεωνίδιο

Μελιτζανοσαλάτα με καρύδια

Υλικά

  • 1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού καρυδόψιχα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • λίγο ξύδι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ψήνουμε τις μελιτζάνες στη σχάρα. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια, τις ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με τα καρύδια, το σκόρδο και το αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε όλα μαζί να λιώσουν και προσθέτουμε λίγο-λίγο το ξύδι και το ελαιόλαδο
Σερβίρουμε τη σαλάτα σε βαθύ μπολ και γαρνίρουμε με κομματάκια καρυδόψιχας.