Πρόγραμμα εκδηλώσεων 2022

 

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022
20:00

Τοποθεσία: Πύργος Τσικαλιώτη
Lake – paintings made in LeonidioΈκθεσης σύγχρονης ζωγραφικής:Έναρξη της έκθεσης σύγχρονης ζωγραφικής του Γερμανού καλλιτέχνη Christian -Lake-Wahle στο ισόγειο του Πύργου Τσικαλιώτη.

20:00

Τοποθεσία: Παλαιό Γυμνάσιο
Μαρία ΒαρελάΥφαίνοντας τις λέξεις: Έναρξη των εικαστικών δράσεων σύγχρονης τέχνης της Μαρίας Βαρελά.

20:45

Τοποθεσία: Φάμπρικα Πολιτισμού
«Νέοι Έλληνες δημιουργοί»Χορωδιακό δρώμενο – συναυλία: Η τρίφωνη μικτή Χορωδία Ενηλίκων Νότιας Κυνουρίας συμπράττει με την Χορωδία Δ. Βόρειας Κυνουρίας παρουσιάζοντας αγαπημένα τραγούδια από σύγχρονους νέους Έλληνες δημιουργούς, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Κουτίβα.

21:30

Τοποθεσία: Αρχοντικό Τσούχλου
Cine-Μελιτζάzz«Ίκαρος και Δαίδαλος» Παιδική ταινία (2022): Ο νεαρός Μινώταυρος αιχμαλωτίζεται από τον Θησέα σε έναν μυστικό λαβύρινθο που έφτιαξε ο εφευρέτης Δαίδαλος. Ο Ίκαρος, όμως, γιος του τεχνίτη και φίλος του Μινώταυρου, είναι αποφασισμένος να τον απελευθερώσει.

21:30

Τοποθεσία: Πλατεία Μητρόπολης
Amorosa ensembleΣυναυλία. Η ανθρώπινη φωνή, το βιολί, το σαντούρι και το λαούτο συνθέτουν ένα υφάλμυρο ηχητικό τοπίο με τα τραγούδια και τους σκοπούς να εκφέρονται δημιουργικά, με μαγιά από το παρελθόν και μυρωδιά της σημερινής μουσικής πραγματικότητας. Οι Amorosa ensemble, τέσσερα άτομα γεμάτα αγάπη για την παραδοσιακή μουσική, μας κλείνουν το μάτι, κουρδίζουν και βίρα τις άγκυρες!.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022
21:00

Τοποθεσία: Κέντρο Πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα 

«Σπιζαετός του Πάρνωνα»Παρουσίαση: Μια παρουσίαση-παιχνίδι για τον σπιζαετό.Παρουσίαση: Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας. Επιμέλεια: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

 

20:30

Τοποθεσία: Πλατεία Ουράνη
“Μικρές μαλεβουζιές – Γευστικές πολιτείες του Πάρνωνα”Γαστρονομικό γεγονός. H chef Ελένη Αλιφέρη δημιουργεί γεύσεις με σύγχρονη ματιά, με βάση τα παραδοσιακά προϊόντα και την γαστρονομία του Πάρνωνα, ενώ ο Γιώργος Πίττας μιλά για τις γαστρονομικές κοινότητες, ο Δημήτρης Κουρέτας για την καινοτομία στην αγροδιατροφή.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του σχεδίου συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ. Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός» του Τ.Π. LEADER/CLLD.

 

21:15

Τοποθεσία: Πλατεία Ουράνη
The Storyville ragtimersΣυναυλία: Η μπάντα δημιουργήθηκε το 2015 με κοινές αναφορές την αγάπη των μουσικών για τη Νέα Ορλεάνη και την μουσική των αρχών του 20ού αιώνα (Dixieland, Ragtime, Blues). Οι κοινές τους αναφορές είναι η αγάπη τους για τη Νέα Ορλεάνη, το Storyville (τη συνοικία της Νέας Ορλεάνης όπου γεννήθηκε η jazz), τα sporting houses της Basin’ Street, η Lulu White και οι “professors” που έπαιζαν εκεί, οι μπάντες των parades με τους second liners και οι μπάντες των ποταμόπλοιων του Mississippi. Κουβαλούν επιρροές από τους Louis Armstrong, Jelly Roll Morton, Bix Beiderbecke, Eddie Lang, Fats Waller, Original Dixieland Jazz Band κ.ά..

21:30

Τοποθεσία: Αρχοντικό Τσούχλου
Cine-Μελιτζάzz«Άινμπο: Πριγκίπισσα του Αμαζονίου» Παιδική ταινία (2021, Περού). Στα βάθη του Αμαζονίου η φυλή της 13χρονης Άινμπο κινδυνεύει να εξαφανιστεί από την κατάρα του Γιακουρούνα. Για να τη σώσει, η μικρή Ινδιάνα ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι με συντρόφους το αδέξιο δίδυμο του αρμαντίλο Ντίλο και του τάπιρου Βάκα..

22:30

Τοποθεσία: Πλατεία Δημαρχείου
Idra Kayne x MCDΣυναυλία: Η soul funk queen της χώρας Idra Kayne έρχεται με τον παραγωγό MCD Δημήτρη Κρητικό με απόλυτα καλοκαιρινή διάθεση να μας χαρίσει ένα δροσερό και ανέμελο βράδυ με μουσικά σε ακούσματα pop, soul, funk, r&b, jazz, disco και hip-hop, εξυμνώντας την χαρά και καλώντας μας σε χορό. Η πολυετής εμπειρία της Idra σε μουσικές σκηνές και musicals, τα 2 ως τώρα άλμπουμ της και η συνεχής παρουσία της στα mainstream, pop και jazz ραδιόφωνα προμηνύουν μια ξεχωριστή εμφάνιση. Ο DJ-μουσικός παραγωγός Δημήτρης MCD Κρητικός επηρέασε την εξέλιξη της μουσικής στην Ελλάδα. Το 1992, 19 ετών, δημιούργησε με τον Μιχάλη Μυτακίδη τους ACTIVE MEMBER, ενώ προσωπικές του δουλειές και παραγωγές ακούγονται σήμερα σε ραδιόφωνα και club της Ελλάδας και του εξωτερικού, με κομμάτια του σε πολυάριθμες συλλογές.

24:00

Τοποθεσία: Κεντρικός δρόμος Λεωνιδίου

DJ setΣυναυλία: Μουσικές ρυθμικές και χορευτικές μετατρέπουν τον κεντρικό δρόμο του Λεωνιδίου σ’ ένα μεγάλο υπαίθριο bar.

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022
10:00

Τοποθεσία: Φάμπρικα Πολιτισμού

“Κοϊθινάτσι”Εργαστήριο καλαθοπλεκτικής: Στο εργαστήριο πειραματιζόμαστε με την τεχνική της καλαθοπλεκτικής. Οι συμμετέχοντες δημιουργούν το δικό τους αντικείμενο, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το λεξικό της τσακώνικης διαλέκτου.
Ηλικίες: 15 ‐ 95 ετών
Δήλωση συμμετοχής στο melitzazz.festival@gmail.com

10:30

Τοποθεσία: Φάμπρικα Πολιτισμού

“Έξυπνα και παραδοσιακά χωριά”Θεματικό workshop: Έξυπνα και παραδοσιακά χωριά – Υποδομές προσέλκυσης “ψηφιακών νομάδων”.

19:00

Τοποθεσία: Πλατεία 25ης Μαρτίου

Παιχνίδι θησαυρού στα τσακώνικαΕκπαιδευτική δράση επαυξημένης πραγματικότητας: Ένα κειμήλιο σπάνιας ιστορικής αξίας αναζητείται στο Λεωνίδιο! Γρίφοι και δοκιμασίες στα Τσακώνικα κρυμμένοι σε ξεχωριστές τοποθεσίες οδηγούν στο θησαυρό! Μοναδικά στοιχεία ένας χάρτης κι ένα κρυφό μήνυμα στα Τσακώνικα! Πειρατές εναντίον Περιηγητών! Δύο ομάδες σε ένα κυνήγι θησαυρού με σύμμαχο μια φορητή συσκευή και την εφευρετικότητά τους! Ορειάτες, φυσικοί ομιλητές της γλώσσας σε ρόλο γλωσσικού διαμεσολαβητή! Ποια ομάδα θα φτάσει πρώτη στη λύση του μυστηρίου;
Παίξτε και συνεργαστείτε για να επιλύσετε τους γρίφους στα τσακώνικα! Ανακαλύψτε την ιστορία και τον πολιτισμό της Τσακωνιάς!
Αν είσαι νέος ή νέα από 12 έως 112 ετών δήλωσε συμμετοχή!

20:30

Τοποθεσία: Φάμπρικα Πολιτισμού

«ΤΑ 3 ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ και ο κακός λύκος;»Κουκλοθέατρο: Η καλλιτεχνική ομάδα Στρίγκλες παρουσιάζει μια αστεία εκδοχή του γνωστού παραμυθιού που ζωντανεύει με χειροποίητες κούκλες και πρωτότυπα αξεσουάρ, αναδεικνύοντας τις αξίες της αγάπης και της φιλίας και δημιουργώντας συναισθήματα έκπληξης, χαράς και ενθουσιασμού!
Άραγε υπάρχει κακός λύκος; Ή είναι όλα στην φαντασία μας;

21:15

Τοποθεσία: Πλατεία Μερικάκη

CosleeΣυναυλία: Ένα διαφορετικό μουσικό ταξίδι από τον coslee, έναν ταλαντούχο μουσικό που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό τόσο στη μουσική όσο και στους στίχους, δημιουργώντας ένα μοναδικά φρέσκο μίγμα με conscious hip-hop, lo-fi, jazz/blues στοιχεία. Ο ίδιος δεν αυτοπροσδιορίζεται ως ράπερ, καθώς πρώτη του αγάπη για τη μουσική υπήρξαν τα blues και η κιθάρα, τα οποία αποτέλεσαν την έναρξη των μουσικών του αναζητήσεων, επιδεικνύει όμως αξιοθαύμαστη στιχουργική και μουσική ωριμότητα ήδη από τον πρώτο του δίσκο. Ο coslee δεν είναι “τίποτα άλλο παρά ένας άνθρωπος που προσπαθεί να καταλάβει ποιος είναι” μέσα από το πάθος του για τη μουσική.

22:30

Τοποθεσία: Πλατεία 25ης Μαρτίου

Alcedo Folk BandΣυναυλία: Η Alcedo Folk Band γεννήθηκε το 2018 από έξι πεπειραμένους και ήδη καταξιωμένους μουσικούς. Με μουσικά χρώματα σαν τα φτερά της Αλκυόνης, με νέο ήχο και τολμηρές προτάσεις σε γνώριμα και άγνωστα τραγούδια που προέρχονται από τις λαϊκές μουσικές του κόσμου, με μουσικές διαδρομές από τον Βασίλη Τσιτσάνη μέχρι τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, από τη Θράκη μέχρι την Ιρλανδία και από το Ισραήλ μέχρι τα Βαλκάνια, ακόμα κι εκεί που η Οθωμανική Λόνγκα συναντά τις καντάτες του μεσαίωνα και της Αναγέννησης, οι Alcedo θα είναι εκεί για να μας πουν ότι οι μουσικές έχουν πατρίδα αλλά δεν έχουν σύνορα.

24:00

Τοποθεσία: Κεντρικός δρόμος Λεωνιδίου

DJ setΣυναυλία: Μουσικές ρυθμικές και χορευτικές μετατρέπουν τον κεντρικό δρόμο του Λεωνιδίου σ’ ένα μεγάλο υπαίθριο bar.

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022
21:30

Τοποθεσία: Αρχοντικό Τσούχλου

Cine-Μελιτζάzz“Μαγνητικά πεδία”. Ελληνική ταινία του Γιώργου Γούση (2021). Η Έλενα και ο Αντώνης συναντιούνται τυχαία στο φέρι για την Κεφαλονιά και ξεκινούν μια απρόοπτη περιπλάνηση στο νησί, σε αναζήτηση του κατάλληλου μέρους για να θάψουν ένα μεταλλικό κουτί. Έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και εφτά υποψηφιότητες για Ίριδα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

22:30

Τοποθεσία: Πλατεία 28ης Οκτωβρίου

Βάσια Βουγιουκλή trioΣυναυλία: Με «ούτι και ψυχή», η Βάσια Βουγιουκλή και η ομάδα της μας ταξιδεύουν μουσικά σε Ανατολή και Δύση. Η μουσική τους ακροβατεί ανάμεσα στο σμυρνέικο τραγούδι, την jazz και την σύγχρονη μουσική δημιουργία. Με δυνατές μελωδίες, jazz fusion και ανατρεπτική διάθεση, συνδυάζουν την παράδοση και το παρόν.
Η Βάσια, τραγουδίστρια, μουσικός και χορογράφος με σπουδές και εφόδια την βυζαντινή μουσική, το ούτι, την φωνή της αλλά και τις σπουδές της στον κλασικό και jazz χορό, διανύει μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική πορεία. Όμως, στο τέλος, για την Βάσια «το ούτι είναι έρωτας».

Παράλληλες εκδηλώσεις
7-10 Ιουλίου 2022
Έκθεση ζωγραφικής

Τοποθεσία: Πύργος Τσικαλιώτη

“Lake – paintings made in Leonidio”Έκθεση σύγχρονης ζωγραφικής του Γερμανού καλλιτέχνη Christian -Lake- Wahle. Η έκθεση παρουσιάζει πίνακες του καλλιτέχνη σε καμβά και ξύλο, με διαφορετικές θεματικές και τεχνικές, τους οποίους δημιούργησε κατά την τελευταία πενταετία στο Λεωνίδιο και την Πραγματευτή.
Ο Christian γεννήθηκε στο Ανατολικό Βερολίνο το 1979. Είναι ζωγράφος, δημιουργός γκράφιτι, έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ, έχει εκδώσει εικονογραφημένα βιβλία, ενώ έχει εκθέσει την δουλειά του σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, τον Καναδά, το Μεξικό και την Χιλή.

Έκθεση ζωγραφικής

Τοποθεσία: Φάμπρικα Πολιτισμού

“Μαρία Βαρελά”Υφαίνοντας τις λέξεις Εικαστικές δράσεις σύγχρονης τέχνης της Μαρίας Βαρελά. Πώς τέμνονται η ύφανση της γλώσσας με τη γλώσσα του
υφάσματος; Δύο εκδοχές του τσακώνικου πολιτισμού, η ύφανση σε κάθετο αργαλειό και η τσακώνικη διάλεκτος συναντώνται στη δημιουργία των τριών καλλιτεχνικών δράσεων. Η Μαρία Βαρελά, μέσα από διαδοχικές συναντήσεις και εργαστήρια με γυναίκες του Λεωνιδίου, υφαίνουν από κοινού ένα υφαντό. Για την ύφανσή του αξιοποιείται το λεξικό της Τσακώνικης διαλέκτου ως κύρια πρώτη ύλη και ακολουθείται πιστά ο παραδοσιακός διάκοσμος. Το υφαντό θα υφαίνεται για τη διάρκεια ενός μήνα στην αυλή του αρχοντικού Τσούχλου, με τη διαδικασία παραγωγής ανοιχτή προς παρατήρηση στο κοινό και θα ολοκληρωθεί τις ημέρες του φεστιβάλ.

Η καλλιτέχνιδα παρουσιάζει επίσης μια εικαστική εγκατάσταση στον χώρο του Παλαιού Γυμνασίου με θέμα τα μοτίβα της τσακώνικης υφαντικής και τον τρόπο που αυτά επιβιώνουν διαγενεακά. Κωδικοποιώντας τις διαπλοκές και τα χρώματα, επανεξετάζει το αποτύπωμά τους στο σήμερα.

Έκθεση Ερμηνείας

Τοποθεσία: Παλαιό Γυμνάσιο

Έκθεση Αποθέματος Βιόσφαιρας όρους Πάρνωνα – Κάβου ΜαλέαΈκθεση ερμηνείας αναφορικά με το Απόθεμα Βιόσφαιρας με κύριο στόχο την ενημέρωση, εκπαίδευση και προβολή σχετικών δράσεων. Η θεματολογία εστιάζει στην αξία των προστατευόμενων περιοχών και το ρόλο του Φορέα σε επίπεδο προστασίας, διαχείρισης και εκπαίδευσης, ώστε όλοι να γνωρίσουν τη βιόσφαιρα της περιοχής.

Έκθεση αρχιτεκτονικής

Τοποθεσία: Πύργος Τσικαλιώτη

Έκθεση αρχιτεκτονικήςΞεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση αρχιτεκτονικής της Τσακωνιάς στον Πύργο Τσικαλιώτη.

Περιβαλλοντική ενημέρωση

Τοποθεσία: Κέντρο Πληροφόρησης

Η χλωρίδα του Πάρνωνα Ξεναγήσεις στο «Κέντρο πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα», πρώην Δημ. σχολείο Βασκίνας

Μόνιμη έκθεση Φάμπρικας

Τοποθεσία: Φάμπρικα Πολιτισμού

Μόνιμη έκθεση Φάμπρικας Ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση της Φάμπρικας για την Τσακώνικη ιστορία και παράδοση.

Μικρή αγορά

Τοποθεσία: Χώρος περιπτέρων

Τσακώνικη γωνιά και διάφορα προϊόνταΈκθεση τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, με γεύσεις και κεράσματα. Περίπτερα διαφόρων προϊόντων, βιβλίων, κοσμημάτων, χειροτεχνιών κ.ά..

Δραστηριότητα

Τοποθεσία: Πλατεία Ηρώων

Τοίχος αναρρίχησηςΤοίχος αναρρίχησης για τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ.