Ντομάτα

Η επιστημονική ονομασία της ντομάτας (ή τομάτας) είναι Solanum Lycopersicum, που σημαίνει «ροδάκινο του λύκου».

Ονομασίες

Στα ιταλικά η ντομάτα ονομάζεται “Pomo d’oro” (χρυσό μήλο), στα γαλλικά “Pomme d’amour” (μήλο της αγάπης) για τις υποτιθέμενες αφροδισιακές της ιδιότητες και στα γερμανικά “Paradise Apfel” (παραδεισένιο μήλο).

Φρούτο ή λαχανικό;

Με καθαρά τεχνικούς όρους, οι ντομάτες είναι στην πραγματικότητα φρούτα, και όχι λαχανικά. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη σύγχυση, στην πολιτεία του Αρκάνσας, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ, οι ντομάτες δηλώνονται επίσημα και ως φρούτα και ως λαχανικά.

«Deadly Nightshade»

tomato6

Κάποτε πίστευαν ότι οι ντομάτες ήταν δηλητηριώδεις, καθώς ανήκουν στην οικογένεια των δηλητηριωδών φυτών «Deadly nightshade».

Τεράστιο φυτό

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο ντομάτας στον κόσμο είναι ένα δέντρο που μεγαλώνει μέσα στη Walt Disney World της Φλόριντα και παράγει 32.000 ντομάτες το χρόνο.

Γκαζπάτσο

Με καταγωγή από την Ανδαλουσία είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πιάτα της ισπανικής κουζίνας, μια ντοματόσουπα που τρώγεται κρύα· ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι.

Κέτσαπ

Είναι η πιο διάσημη σάλτσα ντομάτας στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ευρέως στην Αμερική, η πραγματική προέλευσή της είναι από την Ανατολή. Ο όρος προέρχεται από τη μαλαισιανή λέξη “kecap».

tomato 1 new

Διάστημα

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν στείλει σπόρους ντομάτας στο Διάστημα, προκειμένου να καλλιεργηθεί το φυτό σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Αντισυμβατική Χρήση

Μια από τις λιγότερο συμβατικές χρήσεις του χυμού ντομάτας είναι στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Αποτελεί το τέλειο υποκατάστατο προσομοίωσης ανθρώπινου αίματος στις σκηνές εγκλήματος.

Ποικιλίες

tomato 2 new

Υπάρχουν περισσότερες από δέκα χιλιάδες ποικιλίες, από εκείνες που μοιάζουν με μικρά κεράσια μέχρι εκείνες που είναι εντελώς κούφιες στο εσωτερικό τους, σε πολλά διαφορετικά σχήματα και με πολύ διαφορετικές γεύσεις.