Σοκολάτα

Η ιστορία

Αυτός ο γλυκός πειρασμός που κρύβεται συνήθως σε ένα όμορφο περιτύλιγμα κουβαλά μια ιστορία από εξωτικά μέρη, μακρινά ταξίδια και μικρές οικογένειες που καλλιεργούν λεπτά τροπικά οπωροφόρα δέντρα.

Ανοίγοντας το περιτύλιγμα, αποκαλύπτετε τον σπόρο του κακαόδεντρου και ταυτόχρονα ενώνεστε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εδώ και 4.000 χρόνια έχουν στραφεί σε αυτή τη μυστηριώδη τροφή για λόγους τελετουργικούς, ιατρικούς αλλά και καθαρής απόλαυσης.

Η τόσο αγαπημένη σοκολάτα σε όλο τον κόσμο έχει πολύ ταπεινή καταγωγή. Ο σπόρος του κακάο αρχίζει τη ζωή του μέσα σε ένα φρούτο, που ονομάζεται «pod», σε ένα δέντρο στις τροπικές περιοχές, κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές της Δυτικής Αφρικής, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κεντρική και τη Νότια Αμερική.
Οι σπόροι καλλιεργούνται σε μικρές οικογενειακές φάρμες και εν συνεχεία οι καρποί μεταφέρονται, με τα χέρια, σε καροτσάκια, με γαϊδούρια ή φορτηγά για να πωληθούν σε κάποιον τοπικό αγοραστή και κατόπιν σε μεταποιητές στο εξωτερικό. Στο εργοστάσιο αλέθονται, συμπιέζονται, θερμαίνονται και αναδεύονται για να δημιουργήσουν την πολυτελή σοκολάτα.

chocolate new

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σοκολάτα …

• Η λέξη «σοκολάτα» προέρχεται από τη λέξη των Αζτέκων, «Xocolatl”, που σημαίνει ειρωνικά «πικρό νερό».
• Η μεγαλύτερη σοκολάτα δημιουργήθηκε το 2000 και ζύγιζε 2.276 κιλά. Το Τορίνο της Ιταλίας είναι η πόλη που μπορεί να υπερηφανεύεται για αυτό το επίτευγμα.
• Κάθε ρωσικό και αμερικανικό διαστημόπλοιο συμπεριλαμβάνει σοκολάτες στις αποστολές του.
• Η σοκολάτα λιώνει στο στόμα σας, γιατί το βούτυρο κακάο έχει σημείο τήξης ελαφρώς κατώτερο από τον μέσο όρο της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος.

«Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια … ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να σου τύχει»

Forrest Gump