“Μικρές εντροπίες”. Έκθεση ζωγραφικής της Νάνσυ Χαριτωνίδου

“Μικρές εντροπίες”

Σαν σύμβολο της παράδοσης, της ιστορίας, του ανθρώπινου πολιτισμού, ο λαβύρινθος θέτει τις δικές του προβληματικές. Είτε ως μονοπάτι, είτε ως εμπειρία, είτε ως χορός πραγματεύεται την έννοια του αδιεξόδου, της τάξης και της αταξίας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Κοντά στις απόψεις της τάξης και της αταξίας έρχεται η έννοια της εντροπίας. Η Εντροπία ως επιστημονικός όρος, μέσα από τον τομέα της Φυσικής και πιο συγκεκριμένα της θερμοδυναμικής, έρχεται ως το ποσοτικό μέτρο του βαθμού αταξίας σ’ ένα σύστημα και χρησιμοποιείται για να δηλώσει το μέτρο της αποδιοργάνωσης ή της τυχαιότητας μέσα σε αυτό. Σε αντίθεση, η έννοια της τάξης αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει μια δομή να λειτουργήσει, αλλά και να ισορροπήσει. Στη μέγιστη τιμή της αταξίας, αντιμετωπίζουμε την πλήρη αποδιοργάνωση, κάτι που ισοδυναμεί με την παύση ζωής.

Στην έκθεση «Μικρές εντροπίες» οκτώ πίνακες παρουσιάζονται σαν μικροσκοπικά σύμπαντα μέσα από μια αταξία χρωμάτων και αποχρώσεων, αλλά ταυτόχρονα και μέσα από μια τάξη και τακτική των τεχνικών της χειρονομίας και του dripping, όπου το έργο προσομοιάζει σε έναν ζωντανό οργανισμό που εισπνέει και εκπνέει. Με αναφορές σε κινήματα τέχνης όπως ο Αφηρημένος εξπρεσιονισμός και η Οπ Αρτ, αλλά και συνδυάζοντας όρους όπως η εντροπία και ο δαλτωνισμός, οι πίνακες αγγίζουν τις παρυφές της οφθαλμαπάτης. Μέσα από το μέτρο της ακαταστασίας, το σύστημα του κάθε ζωγραφικού έργου συνεχίζει να ισορροπεί και να δημιουργεί εξισορροπητικά φράγματα μέσα από μια πολυπλοκότητα. Μια πολυπλοκότητα που προσκαλεί το μάτι του θεατή να την προσεγγίσει και να την αναδιοργανώσει.

Βιογραφικό

Η Νάνσυ Χαριτωνίδου (1985) γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στο Αίγιο.

Αποφοίτησε από το τμήμα Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει αποκτήσει δύο μεταπτυχιακά από το Kingston University London στις Καλές Τέχνες και στην Μουσειολογία.

Το εύρος των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνει τη ζωγραφική, τη μεταξοτυπία, τη φωτογραφία, τη συγγραφή μικρών διηγημάτων και την επιμέλεια εκθέσεων.

Web site: NansyCharitonidou.wordpress.com