«Ο δικό νάμου χορέ»

O Τσακώνικος χορός είναι ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο, που χαρακτηρίζεται από σπειροειδείς και φιδίσιους σχηματισμούς και αποτελεί στοιχείο-σύμβολο της πολιτισμικής ταυτότητας των Τσακώνων.
Είναι βαρύς και μεγαλοπρεπής χορός, που χαρακτηρίζεται από τους ντόπιους ως «ταπεινός», «σοβαρός», «αυστηρός», «λιτός» και «συγκρατημένος». Είναι ο χορός με τον οποίο κλείνουν τα γλέντια, είναι δηλαδή ο τελευταίος χορός, που χορεύεται από όλους με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και «ιερότητα», δημιουργώντας σε όλους συγκίνηση και δέος. Οι επιδεικτικές φιγούρες και, γενικά, η χορευτική υπερβολή είναι αποδοκιμαστέες, γιατί παραβιάζουν τους χορευτικούς κώδικες και τον αυστηρό, μυσταγωγικό και τελετουργικό χαρακτήρα του.
ο Τσακώνικος χορός συνιστά μια ζωντανή πραγματικότητα στις γιορτές και τις εκδηλώσεις της περιοχής. Είναι «ο δικό νάμου χορέ» (δηλ. ο δικός μας χορός), μια πολιτισμική έκφραση που ενισχύει τη βαθιά εδραιωμένη αίσθηση τοπικής ταυτότητας κάνοντας όλους τους Τσάκωνες περήφανους. Υπενθυμίζει στα μέλη της κοινότητας την κοινή κληρονομιά, την αίσθηση του «κοινού ανήκειν», της κοινής μνήμης και ταυτότητας. Είναι μάλιστα ο πρώτος χορός που εντάχθηκε το 2015 στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού – http://www.ayla.gr/tsakonikos
Μαζί με τους χορευτικούς συλλόγους από την Τσακωνιά, την Κυνουρία και άλλα μέρη, χορεύουμε φέτος τον μεγαλύτερο τσακώνικο χορό για να ενταχθεί στο Βιβλίο των ρεκόρ Guinness!

Οι συμμετέχοντες:

1. Χορευτικό συγκρότημα Λεωνιδίου www.facebook.com/groups/110224242346401/
2. Πολιτιστικός Σύλλογος Τυρού www.facebook.com/politistikostyrou
3. Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Ανδρέα Πραστού www.facebook.com/psagandrea.prastou
4. Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μελανιωτών “Η Τσακωνιά”
5. Χορευτικός Σύλλογος Βόρειας Κυνουρίας «Χορός & Παράδοση», Άστρος www.facebook.com/xorosparadosi/
6. “Μωραΐτες” Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο www.facebook.com/groups/moraites/

Πηγή : Αναστασία Κ. Χείλαρη, Μsc Λαογραφία- Ανθρωπολογία του Χορού

www.tsakonianarchives.gr