“Καροτσιέρη τράβα”: Scoala Populara de Arte – Κυρατζήδες – Χορευτικό Λεωνιδίου

   

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, 21:00
Πλατεία Μητρόπολης

Καροτσιέρη τράβα

Μια ιδιαίτερη παράλληλη μουσική συνάντηση όπου το Scoala Populara de Arte – Târgu Jiu παίζει και παρουσιάζει παραδοσιακά τραγούδια και εντυπωσιακούς χορούς της Ρουμανίας, μαζί τους χορεύει και το χορευτικό συγκρότημα Ansamblul Folcloric του Διαπολιτισμικού ρουμανοελληνικού συλλόγου Asociaţia Interculturală Româno-Elenă DACIA, ενώ παράλληλα η κομπανία Κυρατζήδες παίζει και παρουσιάζει παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια με το Χορευτικό συγκρότημα Λεωνιδίου σε χορούς της Τσακωνιάς και της Ελλάδας.

Η εκδήλωση ονομάζεται “Καροτσιέρη τράβα” μιας και το σχετικό τραγούδι είναι ένα κοινό τραγούδι Ελλήνων και Ρουμάνων και μάλιστα το “Καροτσέρη τράβα να πάμε στα Ταταύλα” της Κων/πολης δείχνει τις σχέσεις και ανταλλαγές των βαλκανικών λαών. Το ρουμανικό τραγούδι είναι προγενέστερο του πολίτικου/ελληνικού (βλ. σχετική έρευνα https://vmrebetiko.gr/item/?id=4363).

Scoala Populara de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu

Η Scoala Populara de Arte είναι η Σχολή Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης στο Târgu Jiu της Ρουμανίας και φέρει το όνομα του γλύπτη «Constantin Brâncusi». Ιδρύθηκε το 1972, εξελίσσεται από χρόνο σε χρόνο, διευρύνοντας το φάσμα των δραστηριοτήτων, την εκπαιδευτική προσφορά και τις συνεργασίες του. Προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές υπηρεσίες υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας.
Οι ταλαντούχοι μαθητές και τα συγκροτήματα του ιδρύματος συμμετέχουν σε διάφορα φεστιβάλ, διαγωνισμούς και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κυρατζήδες

Οι κυρατζήδες ήταν οι μισθωτοί μεταφορείς του παλιού καιρού που δραστηριοποιούνταν στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας και πολλές φορές εκτός αυτής. Η λέξη προέρχεται απο το τουρκικό kiraci που σημαίνει μισθωτής και είναι παρετυμολόγηση της λέξης κύριος/ κύρης. Ήταν γνωστοί και σαν αγωγιάτες από το μεσαιωνικό αγώι-αγώγιον και το αρχαίο άγω. Με αγώι τον ήχο!
Οι Κυρατζήδες είναι μια κομπανία που εστιάζει κυρίως στη μουσική παράδοση της Πίνδου και επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από τον ήχο της στεριανής ζυγιάς, τα τραγούδια του παρελθόντος παίρνουν μορφή στο παρόν.

Οι μουσικοί είναι:

  • Αχιλλέας Χαχάμης – τραγούδι
  • Δημήτρης Μπρέντας – κλαρίνο
  • Νίκος Σκαφίδας – βιολί
  • Νίκος Αγγελόπουλος – λαούτο
  • Αλέξης Νόνης – κρουστά
Περισσότερες πληροφορίες: 

Χορευτικό συγκρότημα Λεωνιδίου

Το Χορευτικό συγκρότημα Λεωνιδίου, με πάνω από 70 χρόνια λειτουργίας, απέκτησε νομική υπόσταση το 1986.

Σκοπός του είναι η καλλιέργεια της αγάπης και της διατήρησης των ηθών, των εθίμων και του τσακώνικου χορού. Εκπροσωπεί την παράδοση του πανάρχαιου κλειστού τσακώνικου χορού «κλειστέ».

Έχει κάνει εμφανίσεις σε διάφορες τοπικές και μη εκδηλώσεις, ενώ συμμετέχει ενεργά και ανελλιπώς στο φεστιβάλ Μελιτζάzz.

Περισσότερες πληροφορίες
Facebook: www.facebook.com/groups/110224242346401/