Εργαστήρι παιδικής έκφρασης

Loving Melitzazz 2017

Εργαστήρι παιδικής έκφρασης

Ημέρες: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 19:00-20:30
Τόπος: Δημοτικό σχολείο Λεωνιδίου (κτήριο του 1908, melitzazz.gr/dimotiko-scholio-leonidiou/)
Τρόπος: Το εργαστήρι θα επαναληφθεί τις τρεις ημέρες, με το ίδιο περιεχόμενο.
Συμμετοχή: Τηλεφωνικά στο 27570.22807 (εσωτ 3) ή e-mail στο melitzazz.festival@gmail.com
Απαραίτητα στοιχεία: 1. Όνομα παιδιού, 2. Ηλικία παιδιού, 3. Τηλ. επαφής, 4. Ημέρα συμμετοχής.

Τρεις από τους ζωγράφους της ταινίας Loving Vincent, η Πολίνα Μαυρικάκη, ο Νίκος Κόνιαρης και ο Χρήστος Μαρμέρης θα υλοποιήσουν ένα εργαστήρι παιδικής έκφρασης για παιδιά Δημοτικού.

Για να ζωγραφίσεις τη ζωή πρέπει να καταλαβαίνεις όχι μόνο την ανατομία αλλά και το πως νιώθουν και τι σκέφτονται οι άνθρωποι για τον κόσμο όπου ζουν. Ο ζωγράφος που κατέχει μόνο την τεχνική του και τίποτε άλλο, θα καταλήξει ένας πολύ επιφανειακός ζωγράφος”. Αυτά τα λόγια βάζει στο στόμα του Βαν Γκογκ ο δεξιοτέχνης και ρομαντικά ψυχαναλυτικός Irving Stone.

Τα παιδιά, έχοντας έντονη αυτή την αίσθηση για τον κόσμο γύρω τους, δεν διστάζουν να ζωγραφίσουν με ελλιπείς γνώσεις τεχνικής. Καταθέτουν στο χαρτί αδίσταχτα τις σκέψεις τους και τον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων, δίνοντας πολλές φορές ψυχή ακόμα και σε άψυχα αντικείμενα. Αυτός ο αυθορμητισμός και η αισθαντικότητα χαρακτηρίζει την παιδική ζωγραφική και της προσδίδει ανεκτίμητη αξία.

Ο Νίκος Κόνιαρης και η Πολίνα Μαυρικάκη από την ελληνική ομάδα μαζί με τον Χρήστο Μαρμέρη από την πολωνική ομάδα, ζωγράφοι όλοι και animator της ταινίας “Loving Vincent” καθώς και έμπειροι εκπαιδευτικοί οι δύο πρώτοι, θα προσπαθήσουν να εμπνεύσουν τα παιδιά μιλώντας τους για την ζωή του Van Gogh και την τεχνική που χρησιμοποιούσε, ώστε να δημιουργήσουν έργα εμπνευσμένα από την ζωή του και το έργο του συνδυάζοντας την ευαισθησία τους για τον κόσμο γύρω τους και την ιδιαίτερη τεχνική ζωγραφικής του Van Gogh.