Νέστωρ Λέοντος Βαρβέρης (1867-1954) – Έκθεση ζωγραφικής

Εξήντα χρόνια μετά το θάνατο του κι όμως ο Νέστωρ Λέοντος Βαρβέρης παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό.  Γεννημένος το 1867 στο Λεωνίδιο, ήταν ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας Βαρβέρη. Γεννήθηκε κωφάλαλος και για τον λόγο αυτό η οικογένειά του ήθελε να τον κάνει υποδηματοποιό!

Από νωρίς όμως έδειξε την κλίση του και φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αργότερα του Παρισιού, όπου απέσπασε το Α’ Βραβείο Τεχνοτροπίας σε μολύβι και το Β΄ Βραβείο σε λάδι. Τα θρησκευτικά και τα ιστορικά θέματα, μαζί με τα πορτραίτα, ήταν ιδιαίτερα προσφιλή στον προικισμένο καλλιτέχνη.

Ο ανιψιός του, Λέων Νικολάου Βαρβέρης, δώρισε το 1983 κάποιους από τους πίνακες του ζωγράφου στον Δήμο Λεωνιδίου. Κάποια ακόμη υπάρχουν στη Σύρο, όπου υπήρχε και δεύτερο σπίτι της οικογένειας, αλλά και στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών.

Περισσότερα:

Ο Νέστωρ Βαρβέρης σπούδασε στο Παρίσι, όπου και δημιούργησε πολλά έργα του. Στη φωτογραφία του 1892 από τη “Σχολή Κωφών εκ Γενετής” των Παρισίων, είναι “ο εξ αριστερών δεύτερος των καθιμένων“, ενώ στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε 4 από τα βραβεία του.