Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στα Τσακώνικα για μικρούς και μεγάλους

Το φετινό Melitzazz festival 2022 REUNION φιλοξενεί μια ξεχωριστή εκπαιδευτική δράση επαυξημένης πραγματικότητας υπό την αιγίδα του Αρχείου Τσακωνιάς!

Στον όμορφο φυσικό χώρο του Λεωνιδίου και με γλωσσικό όχημα την τσακωνική γλώσσα ανακαλύπτουμε και αναβιώνουμε την ιστορία και τον πολιτισμό της Τσακωνιάς. Ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στα Τσακώνικα για μικρούς και μεγάλους ηλικίας από 12 έως 112 ετών! Παίξτε μαθαίνοντας «τα γρούσσα νάμου»!

 

Ο θησαυρός της Τσακωνιάς

Ένα κειμήλιο σπάνιας ιστορικής αξίας αναζητείται στο Λεωνίδιο του 1820! Γρίφοι και δοκιμασίες στα Τσακώνικα κρυμμένοι σε ξεχωριστές τοποθεσίες οδηγούν στο θησαυρό!

«Πειρατές» εναντίον «Περιηγητών»!

Δύο ομάδες με σύμμαχο μια φορητή συσκευή, την εφευρετικότητά τους! Μοναδική βοήθεια οι «Ορειάτες», φυσικοί ομιλητές της τσακωνικής διαλέκτου σε ρόλο γλωσσικού διαμεσολαβητή αρκεί να μιλάς τη γλώσσα τους!

Γιατί να ανακαλύψουμε το θησαυρό

Παίζοντας και μαθαίνοντας την τσακωνική γλώσσα, γνωρίζουμε την ιστορία και την παράδοση της Τσακωνιάς κι ευαισθητοποιούμε την ευρύτερη κοινότητα ως προς την αξία αναβίωσης, διάσωσης, διατήρησης και ανάδειξης της τσακωνικής διαλέκτου.

Τι διαφορετικό έχει το παιχνίδι αυτό

Το παιχνίδι αποτελεί μια παιδαγωγικά σύγχρονη δράση που συνοψίζεται σε τέσσερα βασικά στοιχεία:
Α. «Μάθηση βασισμένη στο παιχνίδι (Game- based learning): στοχεύει στην ενεργό συμμετοχή, στη μαθησιακή εμπειρία μέσω παιχνιδιού ρόλων και στην συν- οικοδόμηση γνώσης.
Β. «Επαυξημένη πραγματικότητα»: αποτελεί παιχνίδι διάχυτου υπολογισμού (pervasive game), η πληροφορία διαχέεται από το φυσικό στο ψηφιακό περιβάλλον του παιχνιδιού και το αντίστροφο.
Γ. «Τοποκεντρικά εστιασμένο (eco- game): διεξάγεται σε φυσικά σημεία και κτίρια ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας, τα οποία αποτελούν πίστες του παιχνιδιού.
Δ. Γλώσσα & Παράδοση: οι συμμετέχοντες ως κοινωνοί της τσακωνικής γλώσσας, της ιστορίας και της παράδοσης για να ευαισθητοποιήσουν κι άλλους στην αξία διάσωσης και διατήρησης της γλώσσας.

 

Ποιός σχεδίασε το παιχνίδι

Οι «Τσακώνοι Μελετητάδε» μια μικρή ομάδα από μαθητές και μαθήτριες του «Αρχείου Τσακωνιάς», εκπαιδεύονται στη γλώσσα υπό την καθοδήγηση γλωσσολόγου καθηγητή και φυσικών ομιλητών της γλώσσας κι επιθυμούν να συνεισφέρουν στη διατήρηση και εξέλιξη της γλώσσας, που αποτελεί κειμήλιο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε λαού.

 

Ελάτε να παίξουμε !

Melitzazz festival 2022 Λεωνίδιο
Σάββατο 9 Ιουλίου 2022
Σημείο εκκίνησης: Πλατεία 25ης Μαρτίου στις 19.00 το απόγευμα.
Φέρτε μαζί σας τις φορητές συσκευές σας (κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες) με ικανότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο (μέσω δεδομένων ή WiFi).
Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τσακώνικα ούτε απαιτούνται ειδικές γνώσεις χρήσης των νέων τεχνολογιών.
Δεν απαιτείται κόστος συμμετοχής στο παιχνίδι.

 

Κάνε εγγραφή στο παιχνίδι μας!

Γίνε κι εσύ «Πειρατής» ή «Περιηγητής» κι ανακάλυψε το θησαυρό της Τσακωνιάς! Για συμμετέχετε εσείς ή/ και τα παιδιά σας (ηλικίας από 12 έως 18 ετών)

[button style=”2″ url=”https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf2jSvT8VILn8OEWTDIz4pd77weIoMLLwXUxLAw_kVvEAPZCw/viewform”]Κάνε ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής![/button]

 

Πληροφορίες για το παιχνίδι μας & επικοινωνία

[button style=”2″ url=”https://www.parnonas.gr/wp-content/uploads/2022/06/Όροι-Συμμετοχής_παιχνίδι_τσακώνικα_21.06.22.pdf”]Όροι & προϋποθέσεις συμμετοχής στο παιχνίδι[/button]

[button style=”2″ url=”https://www.parnonas.gr/wp-content/uploads/2022/06/Πολιτική_Απορρητου_Tsakonian_ARgame_21.06.22.pdf”]Πολιτική απορρήτου & προστασίας προσωπικών δεδομένων[/button]

[button style=”2″ url=”https://www.parnonas.gr/wp-content/uploads/2022/06/Οδηγίες_συναίνεσης_ηλεκτρονική_υποβολή_για_παιδί.pdf”]Οδηγίες για συμμετέχοντα κάτω των 18 ετών[/button]