
Cine-Melitzazz, Παλαιό Γυμνάσιο Λεωνιδίου (προαύλιος χώρος)
Όλες τις ημέρες, 21:00-23:00 του φεστιβάλ
Προβολές εθνογραφικών ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Φεστιβάλ Ethnofest, σε διαρκή επανάληψη (loop), συνολικής διάρκειας 70’.
H Ανθρωπολογική Εταιρεία Αθηνών – Ethnofest ιδρύθηκε το 2010, ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (Α.Μ.Κ.Ε.), με πρώτο στόχο να πλαισιώσει το Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, μια ανεξάρτητη διοργάνωση που πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο από το 2010 με ευρύτερο όραμα να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με τον άγνωστο μέχρι τότε χώρο της Οπτικής Ανθρωπολογίας και του Εθνογραφικού Κινηματογράφου και να προβάλλει για πρώτη φορά στην Ελλάδα εθνογραφικά ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο.
Aπό το 2015 έχει κάνει παραγωγή σε περισσότερα από 20 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και από το 2020 έχει εντάξει και επίσημα στις δραστηριότητές του οργανισμού πρόγραμμα παραγωγής ταινιών.

Ο έρωτας στα χρόνια της γιαγιάς μου
Μέσα από τις ιστορίες γυναικών που μεγάλωσαν στην Ελλάδα τον περασμένο αιώνα και μιλούν για τους έρωτες– τη ρομαντική και τη σωματική τους διάσταση- που (δεν) έζησαν, τις σχέσεις, τις επιθυμίες και τα πάθη τους, το ντοκιμαντέρ εξερευνά κάποια από τα υλικά που ήταν φτιαγμένος ο κόσμος των γιαγιάδων μας.
Σκηνοθέτρια: Ζωή Σταυρίδη- Μιχαλοπούλου
Χώρα: Ελλάδα, Γλώσσα: Ελληνικά
Έτος: 2024, Διάρκεια: 32′

Η μητέρα μου
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την καθημερινή ζωή της Μαρίας, μιας γυναίκας που μένει στην Αθήνα. Τα ελικόπτερα που πετούν πάνω από την αυλή της γίνονται αφορμή να ταξιδέψει στην παιδική της ηλικία, ανακαλώντας στιγμές από το παρελθόν της. Εκφάνσεις της γυναικείας ταυτότητας και ένα πρόβλημα υγείας αναδεικνύονται μέσα από εικόνες και λέξεις με τη Μαρία να μοιράζεται τις εμπειρίες της με τον δικό της, ιδιαίτερο τρόπο.
Σκηνοθέτρια: Κατερίνα Ζάγκα
Χώρα: Ελλάδα, Γλώσσα: Ελληνικά
Έτος: 2021, Διάρκεια: 11’

Ρίζες
Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει την καθημερινότητα ηλικιωμένων γυναικών που ζουν μόνες σε απομονωμένα χωριά της Ηπείρου. Με σκηνοθετική προσέγγιση επηρεασμένη από τον ιαπωνικής καταγωγής χορό Butoh, που ορίζει και τους ρυθμούς του μοντάζ, αποτελεί μια άχρονη φιλμικά προσέγγιση με άξονα τη μεταφυσική της γυναικείας ύπαρξης, αναδυόμενης από την ερημιά του άγριου τοπίου. Οι γυναίκες, έχοντας μια ιδιόμορφη σχέση με τον χρόνο, αφηγούνται «εσωτερικούς διαλόγους» και ιστορίες από το παρελθόν, στιχάκια καρδιάς και τραγούδια που αγάπησαν. Αποτελούν τους τελευταίους εν ζωή φορείς μνήμης των τόπων αυτών.
Σκηνοθέτριες: Αίγλη Δράκου, Ελίζα Σόρογκα
Χώρα: Ελλάδα, Γλώσσα: Ελληνικά
Έτος: 2018, Διάρκεια: 27′