Ταξιδιάρικα πουλιά

Τίποτα δεν κάνανε οι άνθρωποι αν δε ρωτούσαν πρώτα τα πουλιά… Τα πουλιά χωρίζουν τους ανθρώπους απ’ των θεών τους τόπους… Τίποτε δεν είναι πιο ευχάριστο από το να βγάλει κανείς φτερά!
[Όρνιθες του Αριστοφάνη]

Φεύγουν… αλλά επιστρέφουν πάλι!
Κάθε χρόνο εκατομμύρια πουλιά κάνουν με επιτυχία το ίδιο εκπληκτικό ταξίδι της μετανάστευσης.

Φέτος στο Μελιτζάzz 2019 Bittersweet, με την προβολή της παρουσίασης «Το μεταναστευτικό ταξίδι των πουλιών» που έχει επιμεληθεί η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας θα μας παρουσιάσουν το μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης, τις περιπέτειες που αυτά συναντούν, ενώ θα περιγραφούν μερικά από τα κοινά είδη που ζουν και στον Πάρνωνα. Η παρουσίαση αναφέρεται στα πουλιά και ιδιαίτερα στα αποδημητικά πουλιά που αιώνες τώρα ακολουθούν απαρέγκλιτα το πανάρχαιο ταξίδι της μετανάστευσης. Επιπλέον, θα περιγραφούν μερικά κοινά είδη τα οποία ζουν και στον Πάρνωνα, θα μάθουμε την τσακώνικη ονομασία τους, θα ακουστούν ήχοι κάποιων πολύ γνωστών μας πουλιών και θα γίνει μικρής διάρκειας προβολή βίντεο.

Παράλληλα, μέσα από χειροτεχνίες και παιχνίδια, οι μικροί μας φίλοι θα μάθουν κάποια από τα χαρακτηριστικά των μεταναστευτικών πουλιών και, ιδιαίτερα, των πουλιών του Πάρνωνα και της Τσακωνιάς. Τα παιδιά θα φτιάξουν χαρτονένιες μάσκες με θέμα το Σταβλοχελίδονο και το Τρυγόνι, θα τις χρωματίσουν και θα τις χρησιμοποιήσουν στα παιχνίδια δραματοποίησης που θα ακολουθήσουν. Μέσα από την αφήγηση μικρών ιστοριών, τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και… θα γίνουν πουλιά και θα πετάξουν μακριά για το μεγάλο τους ταξίδι. Θα αναζητήσουν τροφή και νερό, θα κουραστούν και θα ψάξουν κάπου να κουρνιάσουν. Στο ταξίδι τους θα συναντήσουν φυσικούς κινδύνους, προβλήματα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά και μεγάλες περιπέτειες μέχρι, τελικά, να βρουν τον τόπο που θα φτιάξουν την φωλιά τους.

Web site fdparnonas.gr
Facebook page facebook.com/fdparnonas