Αρχοντικό Τσούχλου
Επισκέψεις: Όλες τις ημέρες, 19:30-22:30
Ξεναγήσεις: Πέμπτη και Κυριακή, 19:30-21:30
Έκθεση χαλιών τσακώνικης υφαντικής.
Επίδειξη-εργαστήριο δημιουργίας χαλιών από τοπικές υφάντρες.
Ένα από τα πιο διακριτά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Τσακωνιάς είναι η τέχνη της υφαντικής. Πρόκειται για μία ενυπάρχουσα στην πολιτιστική παράδοση αλλά φθίνουσα τέχνη δημιουργίας κιλιμιών, πορτιερών, ταγαριών, διαδρόμων και άλλων.
Περισσότερα στοιχεία για την Τσακώνικη υφαντική στον ιστότοπο του Αρχείου Τσακωνιάς.
Τσακώνικη υφαντική
Στο Λεωνίδιο, πρωτοπόρος της υφαντικής ήταν η Πολυξένη Δούνια, το γένος Λιόντα (1841-1911), σύζυγος του Θεοδώρου Ιωάννου Δούνια (1822-1901), η οποία είχε μάθει την τέχνη στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας, ερχόμενη δε στο Λεωνίδιο την προήγαγε. Στο εργοστάσιό της που είχε τέσσερις αργαλειούς, απασχολούσε περισσότερες από 20 εργάτριες. Το 1890 στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας Πειραιώς στρωνόταν κιλίμι της Δούνια 60 οκάδων (Κακαούζος).
Το 1897 ιδρύθηκε και δεύτερο εργοστάσιο από την Μαριγώ Μερικάκη η οποία το διατήρησε μέχρι το 1924, προήγαγε την τέχνη επί το καλλιτεχνικότερον δια της εισαγωγής νέων σχεδίων και χρωμάτων. Η Μερικάκη εβραβεύθη δια χρυσών και αργυρών μεταλλίων στις διεθνείς εκθέσεις Αθηνών, Λιέγης και Παρισίων. Στην έκθεση των Αθηνών θαυμάστηκε και βραβεύτηκε κιλίμι της που παρίστανε σκηνή από την ναυμαχία του Τραφάλγκαρ (1805) τη στιγμή που ο ναύαρχος Νέλσων πέφτει τραυματισμένος στις αγκάλες των αξιωματικών του. Στο υφαντουργείο της Μερικάκαινας ύφαινε και ο γιος της, μετέπειτα δήμαρχος Λεωνιδίου, ιατρός, Στυλιανός Σπυρ. Μερικάκης. Τις ανωτέρω ακολούθησαν αρκετοί και αρκετές που προσπάθησαν να διασώσουν και αναπτύξουν έτι περισσότερον την τσακώνικη αυτή βιομηχανία.
Το εντελώς ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Τσακώνικης υφαντικής είναι ότι κατασκευάζονται μονοκόμματοι τάπητες οιουδήποτε μεγέθους, οι οποίοι έχουν και στις δύο επιφάνειες την ίδια όψη. Για την ύφανση χρησιμοποιούνται όρθιοι αργαλειοί και δεν χρησιμοποιείται σαΐτα, αλλά υφαίνονται με τα δάκτυλα και χτυπώνται οι κλωστές με το χτένι για να είναι το αποτέλεσμα κρουστό και στέρεο. Θαυμάζεται ιδιαιτέρως η λεπτότητα της τέχνης αυτής, η συμμετρία των σχεδίων, η αφάνταστη στερεότητα και η αρμονία των χρωμάτων. Ο αργαλειός ήταν ξύλινη κατασκευή αποτελούμενη από στημόνια, τη σαΐτα, το χτένι.
Περιζήτητα είναι τα σχέδια: Τσούχλου, Αμερικάνικο, Κληματαριά, Πλακάκι, Χεράκια, Βυζαντινό, Περαστό, Ακτίνες, Δίσκος, Πανσές (πορτιέρα).
Τσακώνικα κιλίμια στρώνονται σε πολλές εκκλησίες επί καθημερινής βάσεως, τα ομορφότερα όμως στρώνονται στις εκκλησίες κατά τη διάρκεια των εορτών, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστος, στις πανηγύρεις και στις γιορτές των αγίων στους οποίους είναι αφιερωμένες οι εκκλησίες.
Η διακόσμηση μπορούσε να γίνει με κέντημα στον αργαλειό, ήταν κουραστική, χρονοβόρα και δαπανηρή. Αφορούσε περισσότερο τα υφάσματα πολυτελείας και όχι καθημερινής χρήσης. Υπήρχαν διάφορες παραλλαγές, χρωματικές, διακοσμητικές, ποιοτικές και αποτύπωναν την κοινωνική διαστρωμάτωση και τις ενδυματολογικές τάσεις.
Πηγή: Αρχείο Τσακωνιάς
Νηματουργία και υφαντική
Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα η παραγωγή νήματος και η κατασκευή υφασμάτων στον αργαλειό απασχολούσε σχεδόν κάθε σπίτι. Αργότερα τα βιομηχανικά υφάσματα αντικατέστησαν τα χειροποίητα. Ωστόσο αυτή η αλλαγή στη γεωγραφικά απομονωμένη Τσακωνιά άργησε κατά πολύ. Χωρίς υπερβολή, μέχρι και 4 δεκαετίες πριν υπήρχαν τσακώνικα σπίτια που επεξεργάζονταν τα έρια προς δική τους χρήση και τσακώνικα σπίτια που έστηναν αργαλειό. Τη δεκαετία του ’80 στο Λεωνίδιο υπήρχαν αρκετές γυναίκες που ασχολούνταν με την υφαντική επαγγελματικά, έπαιρναν δηλαδή παραγγελία για υφαντά, κιλίμια, πορτιέρες, ταγάρια, διαδρόμους, τα οποία προορίζονταν ως επί το πλείστον για προίκα. Σήμερα υπάρχουν ελάχιστοι αργαλειοί μετρήσιμοι στα δάκτυλα του ενός χεριού. Εξακολουθεί όμως και σήμερα το έθιμο της προικοδότησης με τσακώνικα υφαντά. Κάθε τσακώνικο σπίτι που σέβεται την ταυτότητά του θα παραδώσει στην επόμενη γενεά, τα πολύτιμα υφαντά του σπιτιού, συνήθως αποκτημένα κι αυτά από τη γιαγιά και την προγιαγιά ή άλλοτε καινούρια, άβαλτα που λέμε. Δυστυχώς, αν αυτές οι λίγες πια γυναίκες που γνωρίζουν την υφαντική τέχνη δεν την μεταδώσουν στις νέες, γεγονός πρακτικά δύσκολο έως ακατόρθωτο μέσα στις σύγχρονες συνθήκες ζωής, η τέχνη θα χαθεί οριστικά.
Η νηματουργία: Οι τεχνικές και τα μέσα κατασκευής ήταν χειροτεχνικές και επιβίωσαν για μεγάλο διάστημα και μετά την είσοδο των μηχανών. Αρχικά γινόταν ο ποιοτικός έλεγχος της ύλης. Η κατεργασία του μαλλιού περιλάμβανε το πλύσιμο, το ζεμάτισμα και το κοπάνισμα. Η νηματοποίηση γινόταν με το ξάσιμο, λανάρι –χτένι, και το γνέσιμο, ρόκα-αδράχτι και σφοντύλι. Τα νήματα τυλίγονταν στην ανέμη και γίνονταν κουβάρια.
Η βαφική: Η βαφή γινόταν πριν την ύφανση. Τα νήματα και τα ρούχα τα έβαφαν με κλαδιά και φλοιούς δέντρων. Το μαύρο με κορφή από μέλεγο, το καφέ με καπνιά ή με αραποσικιά, το κίτρινο με ροδόφυλλα, το λαδί πράσινο με μυγδαλόφυλλα, το καφέ με σβεντιά, το λαδοκίτρινο με χράτσια και με τσουένι, το σκούρο λαδί με καρυδόφυλλα, το κόκκινο με σπόρους πρίνου, το μπλέ με λουλάκι. Έριχναν αλεύρι, λάδι, αλάτι και τη βαφή και για μάλλινα και βαμβακερά.
Η ύφανση: Στον αργαλειό κατασκευάζονταν χρηστικά υφάσματα, ενδύματα, προίκες γιορτινές φορεσιές. Ράσινα έλεγαν όλα τα υφαντά από τρίχινα ή μάλλινα νήματα. Ράσα έλεγαν το υφαντό που έκαναν τα ζιπούνια, σορκάδια, καπερώνες, χράμια, σαγίσματα, πατατούκες και σκάλιτσες.
Πηγή: Σοφία Ρουσάλη-Διατσίντου, Λαογραφία Λεωνιδίου, Αθήνα, 1977.
Είδη και σχέδια τσακώνικων χαλιών
Πλακάκι χοντρό, πλακάκι ψιλό. Συνηθίζεται πάρα πολύ στην περιοχή, περισσότερο όμως το πλακάκι ψιλό, όταν πρόκειται για πιο επίσημη χρήση, όπως σε σαλόνια, εκκλησίες και αλλού.
Περσικό. Παλιό σχέδιο, προφανώς με ανατολίτικες ρίζες.
Ο ήλιος. Παλιό σχέδιο, θεωρείται επίσημο χαλί, ταιριαστό σε σάλες και σαλόνια.
Ο δίσκος. Πολύ παλιό σχέδιο τσακώνικου χαλιού.
Ακτίνες. Νεότερο σχέδιο, μετά το 1950.
Αμερικάνικο. Παλιό σχέδιο, πριν το 1950.
Του Τσούχλου. Από τα πρώτα, πιο φημισμένα και πιο πολυστρωμένα σχέδια. Συναντάται στα καλύτερα σαλόνια.
Χεράκι. Από τα πιο παλιά και το πιο διαδεδομένο και χαρακτηριστικό τσακώνικο σχέδιο. Συναντάται σε αρκετές παραλλαγές (ρόμβος, παλαιότερο).
Πρώτη σκιά. Νεότερο σχέδιο, μετά το 1950.
Αστεράκι. Παλιό σχέδιο, πριν το 1950.
Πριονάκι. Πολύ παλιό σχέδιο, από το Γεράκι Λακωνίας.
Κληματαριά. Ή αλλιώς «Μπουκέτα». Πολύ παλιό σχέδιο, για μεγάλου μεγέθους χαλιά, κατάλληλο για εκκλησίες.
Φιόγκος. Πολύ παλιό σχέδιο, κατάλληλο για χαλιά σαλονιού.
Κορδονάκι. Παλιό σχέδιο, πριν το 1950.