“Νήματα και ταινίες” – Προβολή ντοκιμαντέρ

tsakon

Craft as Community.
Αφηγήσεις και ποιητικές ερμηνείες πάνω στην ταυτότητα, την ιστορία και το μέλλον της άυλης τσακώνικης κληρονομιάς.

Τετάρτη 5 Ιουλίου, ώρα 21:30, Αρχοντικό Τσούχλου

Παρουσίαση σειράς ταινιών μικρού μήκους -ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία- πάνω στην τσακώνικη παράδοση, γυρισμένες από Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές και εικαστικούς.
Η υφαντική, η κεντητική, η τοπική αρχιτεκτονική, η ιστορία και οι θρύλοι της Τσακωνιάς πρωταγωνιστούν στη σειρά αυτή εμπνέοντας μεγάλους και παιδιά, αρχάριους και ειδικούς, καλλιτέχνες και φιλότεχνους, σε συμμετοχή και δημιουργία.
Παράλληλα με το Melitzazz, τα βίντεο προβάλλονται στην Τιμισοάρα – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού 2023 (Ρουμανία), συνδέοντας έτσι νοητά άλλον έναν τόπο εμπορικής δραστηριότητας των Τσακώνων, πριν τον πόλεμο, με το Λεωνίδιο.
Τα βίντεο υπάγονται στην “ταινιοθήκη” του Φεστιβάλ SMCK ON REEL, ενώ δύο από τα ντοκιμαντέρ για την τσακώνικη υφαντική γυρίστηκαν πέρυσι από την European Fashion Heritage Association στον Τυρό, το Λεωνίδιο και τα Τσιτάλια, χάρη στην ευγενική πρωτοβουλία και τις άοκνες προσπάθειες της Αγγελικής Ρουμελιώτη του Ιδρύματος Β. Παπαντωνίου στο Ναύπλιο (πρώην ΠΛΙ) για την ανάδειξη της ελληνικής και πελοποννησιακής τέχνης του υφάσματος.
Η EFHA ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την καταγραφή και διατήρηση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς του υφάσματος, της μόδας και των τεχνικών τους.
Η διάθεση των βίντεο και της τεχνογνωσίας του Φεστιβάλ SMCK ON REEL γίνεται αφιλοκερδώς.

Εισαγωγική ομιλία – παρουσίαση: Λουκία Richards.
Ακολουθούν ερωτήσεις και συζήτηση.

Ένα από τα βίντεο του προγράμματος γυρισμένο από την European Fashion Heritage Association στα Τσιτάλια, το Λεωνίδιο, τον Τυρό τον Ιούλιο του 2022: www.youtube.com/watch?v=gWlfOnXQBjg