Δημοτικό Σχολείο Λεωνιδίου

DSC_9440 B

Η Ιστορία του σχολείου ξεκινάει στις 4 Οκτωβρίου ημέρα Τρίτη του 1905 στο συμβολαιογραφικό γραφείο του Κωνσταντίνου Δ. Μπεκύρου, παρουσία των μαρτύρων Ιωάννη Ηλία Χαρμαντά – Ιατρού, Ευάγγελου Αντωνίου Ροζάκη – Δικηγόρου, Θεόδωρου Δ. Γούλενου – Δικηγόρου εκπροσώπου του Δήμου Λιμναίων, όπου συντάσσεται η δωρεά του οικοπέδου από τον Γυμναστικό Σύλλογο «Το Λεωνίδιον» στο Δήμο Λιμναίων. Με την βοήθεια του μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη Ανδρέα Συγγρό οι εργασίες ξεκινούν αμέσως και τελειώνουν το 1908.
Το σχολικό συγκρότημα που λειτούργησε αποτελείτο από 2 κτίρια, το πρώτο το οποίο φτιάχτηκε με χορηγία του Α. Συγγρού και το δεύτερο το οποίο φτιάχτηκε σε μεταγενέστερο χρόνο. Το σχολείο λειτούργησε σε αυτή την μορφή μέχρι το 1985 οπότε το δεύτερο κτίριο κατεδαφίστηκε και αντικαταστάθηκε από νέο σύγχρονο κτίριο.
Το πρώτο κτίριο, αυτό το οποίο φτιάχτηκε από χορηγία του Α. Συγγρού, ανακαινίσθηκε μετά από ένα αιώνα λειτουργίας μέσω κονδυλίων του Υπουργείου Πολιτισμού και την επίβλεψη του ΟΣΚ ώστε να διατηρήσει αναλλοίωτη την αρχιτεκτονική του αίγλη.
Στα θρανία του κάθισαν μεγάλες μορφές του πολιτισμού και των γραμμάτων της χώρας μας όπως ο Κωνσταντίνος Ουράνης – Ποιητής, Γεώργιος Σαραντάρης – Ποιητής, Λέων Βαρβέρης – Ζωγράφος, Βρασίδα Τσούχλο – Πρόεδρος Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου κ.α. Οι παραπάνω μορφές που γαλουγήθηκαν εδώ σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική του σχολείου το καθιστούν ως μοναδικό πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο του τόπου μας, για πάνω από έναν αιώνα.