Έκθεση αρχειακών τεκμηρίων “Νόστιμον ἦμαρ”

Όλες τις ημέρες του φεστιβάλ
Παλαιό Γυμνάσιο Λεωνιδίου

Ώρες λειτουργίας: 19:30–23:00

Η συλλογική μνήμη των Τσακώνων και των ταξιδιών τους στον κόσμο παρουσιάζεται μέσα από ψηφιοποιημένα αρχειακά τεκμήρια και αφηγήσεις που αφορούν οικογένειες Τσακώνων που ξενιτεύτηκαν.

Οι απόδημοι Τσάκωνες λειτούργησαν, όπου και να πήγαν (Κωνσταντινούπολη, Ρουμανία, Αλεξάνδρεια, Αμερική, Αυστραλία), ως μαγιά στη ζύμη του εκεί περιβάλλοντος. Η διαμονή στις νέες πατρίδες συνδέθηκε, στις περισσότερες περιπτώσεις, με την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Ο πλούτος αλλά και η αγάπη για την πατρίδα έφερε πίσω στην Τσακωνιά συνήθειες όπως η υφαντική, ο καφές, η μαστίχα, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες κ.ά.

Η πρωτότυπη έκθεση-εγκατάσταση “Νόστιμον ήμαρ” αναδεικνύει τη συλλογική μνήμη των Τσακώνων και των ταξιδιών τους στον κόσμο. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί μια σειρά από:

α) ψηφιοποιημένα έγγραφα, φωτογραφίες, αντικείμενα από ιδιωτικές συλλογές και από το Αρχείο Τσακωνιάς που αφορούν οικογένειες Τσακώνων όπως αυτές των Ιωάννη Κόκκορη, Μιχαήλ Τσουκάτου, Θεόδωρου Κυρίου, Κωστάκη Ολύμπιου, αλλά και του ποιητή Γιώργου Σαραντάρη.

β) βιντεοσκοπημένες προφορικές ιστορίες και αφηγήσεις από πρώην μετανάστες αλλά και κατοίκους της περιοχής της Τσακωνιάς που παρουσιάζουν στιγμιότυπα από τη ζωή και τα ταξίδια των Τσακώνων στον κόσμο.

γ) επιλεγμένα αποσπάσματα από ηχητικές ιστορίες και αφηγήσεις με τα βιώματα και τις μνήμες Τσακώνων της ξενιτιάς.

Τα βίντεο και οι ηχητικές ιστορίες μεταφέρουν τις εμπειρίες απόδημων Τσακώνων όπως αυτές διασώθηκαν στη μνήμη των απογόνων τους, αλλά και αυθεντικά προσωπικά βιώματα μεταναστών με θέμα τον νόστο. Αυτές οι αφηγήσεις μοιάζουν με τους ομηρικούς Aπόλογους: επιστρέφοντας ο ξενιτεμένος στην πατρίδα του, διηγείται στους δικούς του τις περιπέτειες της περιπλάνησής του.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Σωτήρης Μπόλης και ΟΠΙ Τσακωνιάς.

Ευχαριστούμε το Αρχείο Τσακωνιάς, την κ. Μαρίνα Κούστα, την κ. Φωτεινή Κυρίου, την κ. Ελένη Δρεπανιά, την κ. Βάνα Σαραντάρη και τον κ. Γιώργο Παπαθανασόπουλο που παραχώρησαν υλικό για την έκθεση.

Ευχαριστούμε τους αφηγητές και τις αφηγήτριες: κ. Πάνο Μαρνέρη, κ. Κώστα Τροχάνη, κ. Ελένη Τροχάνη-Σαρρή, κ. Ελένη Δρεπανιά, κ. Ιπποκράτη Σιώρα, κ. Αγγελική Τσουκάτου και κ. Αντρέα Κόκκορη.